ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφιέρωμα στα 30χρονα της 'Ακτής' στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Αφιέρωμα στα 30χρονα της 'Ακτής' στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Το περιοδικό λογοτεχνίας και κριτικής «Ακτή» και οι δημιουργοί του αποτελούν «μια πολύ στέρεα γέφυρα επικοινωνίας του Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού» δήλωσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος σε εκδήλωση/αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στο Σπίτι της Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την έκδοση του πρώτου τεύχους του εν λόγω περιοδικού.

 
Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει ότι το αφιέρωμα παρακολούθησε «εμφανώς συγκινημένος, ο Διευθυντής της ‘Ακτής’ , φιλόλογος, παιδαγωγός, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, Νίκος Ορφανίδης».
 
Πλην του πρέσβη, Κυριάκου Κενεβέζου, στην εκδήλωση μίλησαν ο ποιητής  Αντώνης Φωστιέρης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φώτης Δημητρακόπουλος, ο βιβλιογράφος, ποιητής, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθώς και ο Διευθυντής του Περιοδικού ‘Νέα Ευθύνη’, ποιητής, δοκιμιογράφος. Δημήτρης Κοσμόπουλος».
 
«Εορτασμό» χαρακτήρισε ο κ. Φωστιέρης το αφιέρωμα «για τα 30 χρόνια κυκλοφορίας ενός σημαντικού περιοδικού», που εξακολουθεί να είναι έντυπο, χάρις στη δημιουργική επιμονή του Νίκου Ορφανίδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «άοκνο εργάτη σε όλους τους τομείς που υπηρετεί».
 
 Όπως, χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Κενεβέζος, το αφιέρωμα στην «Ακτή»,  «αναδεικνύει τον πλούτο μιας μεγάλης προσπάθειας» του Νίκου Ορφανίδη και των συνεργατών του, που, για τριάντα χρόνια, «συμβάλουν και συνεργούν στο να αποτελούν μια πολύ στέρεα γέφυρα επικοινωνίας του Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού».
 
Ο κ.  Δημητρακόπουλος παρουσίασε ένα βραχύ χρονικό της ιστορίας της «Ακτής», από τις πρώτες συζητήσεις για την έκδοσή της, μεταξύ του Νίκου Ορφανίδη, του Σάββα Παύλου, του Λεύκιου Ζαφειρίου, του Πρόδρομου Προδρόμου και του ιδίου, μέχρι σήμερα, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του  εκδοτικού οράματος του περιοδικού να λειτουργήσει ως βήμα του διαρκούς και ουσιαστικού διαλόγου των δημιουργών και μελετητών του ελληνικού λόγου.
 
Ο κ. Δασκαλόπουλος, επεσήμανε ότι «η μακροβιότητα που απολαμβάνει σήμερα η Ακτή δεν οφείλεται μόνον στην ποιότητα των περιεχομένων της, αλλά και στη σωφροσύνη» του Διευθυντή της, ο οποίος παράλληλα με το περιοδικό, δημιούργησε και τις «Εκδόσεις της ΑΚΤΗΣ» και ανέπτυξε στενή επικοινωνία και σχέση με αξιόλογους συνεργάτες.
 
Όπως είπε, συμπερασματικά, ο Νίκος Ορφανίδης «πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος», αφού «εδώ και 30 χρόνια διακονεί την ελληνοκυπριακή λογοτεχνία με ανυστερόβουλο και δημιουργικό τρόπο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στον πνευματικό χώρο».
 
 Ορίζοντας το σταθερό ιδεολογικό στίγμα της «Ακτής», ο κ. Κοσμόπουλος ανέφερε ότι «δεν είναι άλλο από την παράδοση της καθ’ ημάς Ορθόδοξης Ανατολής, την ιστορική μνήμη του γένους των Ελλήνων, στην διάρκειά της, και την λογοτεχνική αποτύπωση αυτών των δύο στοιχείων μέσα στο εκάστοτε σήμερα αυτών των τριών δεκαετιών».
 
Κατά την αντιφώνησή του, ο κ. Ορφανίδης, ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου και τους εισηγητές για την πραγματοποίηση του αφιερώματος, αλλά και το ακροατήριο, που τον τίμησε με την παρουσία του.
 
Ευχαρίστησε επίσης την κυπριακή πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη συνεχή στήριξη της «Ακτής», καθώς και το Ίδρυμα  Κώστας και Ελένη Ουράνη και την Ακαδημία Αθηνών για την χορηγία του περιοδικού για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
 
«Η λογοτεχνική περιπέτεια της Ακτής υπήρξε μια κατάθεση του έρωτος και του καημού για τον τόπο μας. Του έρωτός μας για τη λογοτεχνία του Οικουμενικού Ελληνισμού», είπε, κλείνοντας, ο κ. Ορφανίδης.
 
Το αφιέρωμα στην «Ακτή» πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top