ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανασφαλής ο Δ. Χριστόφιας» - Τα προφίλ των «πρωταγωνιστών» του Σχεδίου Ανάν

«Ανασφαλής ο Δ. Χριστόφιας» - Τα προφίλ των «πρωταγωνιστών» του Σχεδίου Ανάν

Ματιά στο παρελθόν του Κυπριακού προβλήματος από την δική του σκοπιά, προβαίνει ο πρώην Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο, Ingemar Lindahl.

Ο κύριος Lindahl στο βιβλίο του «Σημειώματα από το Νεκροταφείο των Διπλωματών», σκιαγραφεί τα προφίλ των «πρωταγωνιστών» της «προ σχεδίου Ανάν» περιόδου, ενώ παρουσιάζει και τη δική του σκοπιά καθώς παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από πρώτο χέρι κατά την επίμαχη χρονική στιγμή.

Ο όρος «νεκροταφείο διπλωματών» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ξένους απεσταλμένους, τα μέλη του ΟΗΕ και άλλους διπλωμάτες, που κατά καιρούς προσπάθησαν και απέτυχαν να εξεύρουν λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Το βιβλίο του πρώην Πρέσβη, είναι γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, με σημειώσεις τις οποίες έκανε ο ίδιος από το 2002 έως το 2004.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του, «μετά από μισή ντουζίνα συναντήσεις, ξεκίνησα να χωρίζω τα άτομα σε πεσιμιστές και οπτιμιστές για τη λύση του Κυπριακού».

Ο Lindahl περιγράφει τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ως «κοντό, στρουμπουλό και φιλικό», ενώ αναφέρει πως τα μπλε μάτια του παρακολουθούσαν έντονα τους ανθρώπους και τα γεγονότα, παρά το γεγονός πως ήταν 80 ετών. Κληρίδη τον οποίο ενέτασσε μέσα στου οπτιμιστές της λύσης με ίχνος αναξιοπιστίας προς την «ξαφνική κλίση» του Ντεκτάς για απευθείας συνομιλίες.

Παρά τη σωματική περιγραφή του Lindahl, όσον αφορά τον Ντεκτάς, κινείται στα ίδια μήκη κύματος με του Γλαύκου Κληρίδη, ο πρώην Πρέσβης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ενώ ο Κληρίδης είχε μια αρκετά ευέλικτη και εύλογη αντίληψη, ο Ντενκτάς μοιάζει με πέτρα και είναι αμείλικτος στη ρητορική του».

Όσον αφορά τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τότε γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, o πρώην Πρέσβης αναφέρει πως έχει «μια λιτότητα στη ματιά του, αναμεμειγμένη με μια ‘αναλαμπή’ ανασφάλειας, σαν να παραμένει κάπως ‘δύσπιστος’ με την υψηλή θέση που έχει φτάσει στη ζωή».

Περιγράφοντας τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο πρώην Πρέσβης, γράφει πως «ακόμα λιγότερο αισιόδοξος ήταν ο πολιτικός εταίρος του Χριστόφια, Τάσσος Παπαδόπουλος». Αναφερόμενος στον χαρακτήρα του σχολιάζει πως «υπάρχει κάτι σοβαρό και απομακρυσμένο σ’ αυτόν, σαν να μην του άρεσε να έχει ανθρώπους πολύ κοντά του. Δεν είναι ο συνηθισμένος πολιτικός που του αρέσει να σφίγγει τα χέρια και να τρίβει τους ώμους, αλλά το είδος του ανθρώπου που κρατά τα καινούρια του παπούτσια ακόμα κι αν τον κάνουν να υποφέρει, και αναμένει από άλλους να κάνουν το ίδιο».

Για τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τότε Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη, ο κύριος Lindahl αναφέρει στο βιβλίο του πως έδινε μια διαφορετική εντύπωση από τους Χριστόφια και Παπαδόπουλο. «Ο Αναστασιάδης φάνηκε να ανήκει σε μια νέα γενιά, με μεγαλύτερη ανεκτικότητα και ‘ελαφρύτερης πινελιάς’», ενώ διερωτήθηκε εάν έκανε αυτή την εικασία καθώς ήταν πιο «γοητευτικός και πειστικός» στα λεγόμενά του.

Όσον αφορά τον νυν κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο πρώην Πρέσβης, «φεύγει» από τη χρονική περίοδο του Μπούρκεστοκ και του Σχεδίου Ανάν, και αναφέρει τα λεγόμενά του τ/κ ηγέτη όπου του είπε «βλέπετε πόσο δύσκολο είναι αυτό το πρόβλημα (σ.σ. το Κυπριακό). Ευτυχώς, είμαι παντρεμένος με μια ψυχολόγο που φέρνει στα ίσα μου»!

Ο Ingemar Lindahl, διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό πρόβλημα το 2002, ενώ το 2004 διορίστηκε Πρέσβης της Σουηδίας όπου και υπηρέτησε στο εν λόγω πόστο μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2012.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top