ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Προπαρασκευαστικές συναντήσεις από τα Υπ. Εξωτερικών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Προπαρασκευαστικές συναντήσεις από τα Υπ. Εξωτερικών

Θετικά αποτιμά η ελληνική πλευρά την πρώτη ημέρα (Τρίτη 5/2) της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην τουρκική πρωτεύουσα και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ένα νέο ξεκίνημα στη θετική ατζέντα των δύο χωρών, μετά από μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων. Yπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι κατά το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του θετικού αυτού κλίματος, όπως άλλωστε προαναγγέλθηκε και από τους δύο ηγέτες, κατά τις κοινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να αρχίσουν σύντομα προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος στα κεφάλαια που εμπλέκονται οι δύο χώρες, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Στην Αθήνα σημειώνουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, έκανε λόγο για την πολιτική ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι σε αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο, πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

Παράλληλα, υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως προς αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας αποκλεισμός.


Όσον αφορά τον στόχο της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά επενδύει στην ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας των Υπουργών Άμυνας, οι οποίοι θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών ανοίγει νέος δίαυλος επικοινωνίας, με στόχο την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τους Κωνσταντινουπολίτες. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην περιοχή της Θράκης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ζήτημα δεσμεύσεων έναντι ελλήνων πολιτών και επομένως δεν άπτεται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία από Euronews/REUTERS

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top