ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: 47 περιστατικά γρίπης Α στο νησί – Οκτώ κατέληξαν

ΚΥΠΡΟΣ: 47 περιστατικά γρίπης Α στο νησί – Οκτώ κατέληξαν

Την Τετάρτη 13/02 καταγράφηκε το 8ο θανατηφόρο περιστατικό από γρίπη σε ασθενή που νοσηλευόταν ήδη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρατικό νοσηλευτήριο αναφέρει το Υπουργείο Υγείας και προσθέτει ότι ο αποβιώσας ασθενής «ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσίαζε υποκείμενα νοσήματα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στο δίκτυο επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης του Υπουργείου «έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 47 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα 11 νοσηλεύονται, τα οκτώ κατέληξαν και τα υπόλοιπα απολύθηκαν».

Επίσης, «αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε κάποια μείωση στη δραστηριότητά της σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες».

Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ήδη έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υπάρχον Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση εξάρσεων της εποχιακής γρίπης.

 Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «μεταξύ άλλων έχουν κυκλοφορήσει επιπλέον οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών γρίπης στα νοσοκομεία και τα ιατρεία και έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη μετάδοσης της  γρίπης».

Προσθέτει ότι «η κατάσταση αν και απαιτεί εγρήγορση, εντούτοις δεν εμπνέει πανικό, δεδομένου ότι δεν σημαίνει ότι αν κάποιος νοσήσει με γρίπη θα καταλήξει ως σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο, ενώ είναι γεγονός ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών γρίπης».

 Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «η γρίπη προσβάλλει χιλιάδες ασθενείς αυτή την εποχή και η τεράστια πλειοψηφία περνάει μια σχετικά ήπια νόσο στο σπίτι με οδηγίες για αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και ανάπαυση».

Απευθύνει έκκληση όπως «επισκέπτονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους, άτομα με πιο βαριά συμπτώματα, όπως είναι ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η σύγχυση, η υπνηλία, ο σοβαρός πονοκέφαλος και η εξάντληση».

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη της μετάδοσης, γιατί είναι η μόνη που μπορεί να ανακόψει το κύμα της εποχιακής γρίπης αποτελεσματικά με το εμβόλιο κατά της γρίπης  να παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Περαιτέρω μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται είναι ο καλός αερισμός των χώρων όπου ζούμε και η αποφυγή σύναξης σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους.

Επίσης, αναφέρουμε, «όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας, πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας, δεν καπνίζουμε, και όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top