ΠΑΡΑ-THEMA

Καταντήσαμε Αμερικανάκια κ. Υπουργέ

Καταντήσαμε Αμερικανάκια κ. Υπουργέ

Το αυτονόητο μετατράπηκε σε όνειρο…

Του Χαράλαμπου Ζάκου

«Το όνειρο των Αμερικανών είναι κάποια μέρα να έχουν το δικό τους διαμέρισμα ή το δικό τους σπίτι».

Αυτά ήταν τα λόγια κάποιου φίλου – που ζει για δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – σε συζήτηση που είχαμε σχετικά με τις υψηλές τιμές ενοικίων στην Κύπρο και την απογορευμένη επιθυμία νέων ζευγαριών για κατασκευή του δικού τους σπιτιού.

Μας κατάντησαν και καταντήσαμε Αμερικανάκια. Αυτό ήταν το συμπέρασμα.

Ο αλόγιστος δανεισμός, οι επαύλεις εκατοντάδων τετραγωνικών που κατασκευάζονταν χωρίς να υπήρχε ποτέ δυνατότητα να αποπληρωθούν, ανάγκασαν πλέον τους περισσότερους κατοίκους του νησιού να κυνηγούν το όνειρο της δικής τους κατοικίας. Κάτι που κάποτε ήταν αυτονόητο.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σχετικά με τις υψηλές τιμές των ενοικίων και οι οποίες συνδέονται με την επιλογή των νέων ζευγαριών που προτιμούν να ενοικιάζουν παρά να αγοράζουν.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ, τα νέα ζευγάρια δεν έχουν επιλογή. Ή θα νοικιάσεις και πάλι με χίλια ζόρια, ή θα μένεις στη μάνα σου.

Να κτίσεις; Άπιαστο όνειρο. Που να βρεις τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ για προκαταβολή, ώστε να πάρεις δάνειο; Να αγοράσεις έτοιμο; Σπίτι ή διαμέρισμα; Ουτοπικό. Και πάλι σου λείπει η προκαταβολή. Άρα για τι είδους επιλογή μιλάμε; Μονόδρομος είναι…

Η μόνη πραγματική επιλογή που δίνεται στα νέα ζευγάρια είναι ή να μείνουν στη μάνα τους, ή να ενοικιάσουν στις εξωφρενικές τιμές που υπάρχουν σήμερα με μόνη έγνοια να φτάσουν οι μισθοί τους για τα έξοδα.

Λίγο τα δικά μας λάθη που θέλαμε το show περισσότερο από μια απλή στέγη πάνω από τα κεφάλια μας. Λίγο τα λάθη των τραπεζών που δάνειζαν και τον τελευταίο των Μοϊκανών. Λίγο ο λήθαργος και η ανεπάρκεια των εκάστοτε κυβερνήσεων, μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Όμως κάποιοι καλύτερα να μην μιλούν. Δεν δόθηκε ποτέ πραγματική επιλογή στα νέα ζευγάρια. Κανείς δεν τους ρώτησε. Κανείς δεν φτάνει σε αδιέξοδο πριν καν ξεκινήσει στη ζωή του. Κάποιοι άλλοι τους έστειλαν εκεί.

Το δυστύχημα; Καταντήσαμε Αμερικανάκια, ζώντας στην Κύπρο. Με αντί για μισθούς, δάνεια και αντί μέλλον, πληρώνοντας παλαιά λάθη αλλωνών.

ΥΓ: Αν κάτι χαρακτήριζε την ελευθερία που μας δίνεται σήμερα στην Κύπρο σχετικά με το τι θα επιλέξουμε, θα ήταν τα λόγια του Ρουσσώ. «Ελευθερία είναι η δυνατότητα να επιλέγουμε τις αλυσίδες μας». Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή των νέων ζευγαριών πλέον κ. Υπουργέ!

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top