ΔΙΕΘΝΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προειδοποίηση προς την Τουρκία για τους S-400

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προειδοποίηση προς την Τουρκία για τους S-400

Την πάγια αμερικανική θέση ότι η απόκτηση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 θα έχει ως αποτέλεσμα την επανεκτίμηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, επανέλαβε τη Δευτέρα (4/3) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Παλαντίνο είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη μιλήσει γι’ αυτό κι η θέση της δεν έχει αλλάξει.

«Εδώ και πολύ καιρό έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα θέλαμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα και προσφέραμε ευκαιρίες στην Τουρκία, εδώ και χρόνια, να εξετάσει το Patriot μεταξύ άλλων συστημάτων. Έχουμε επίσης καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα δηλωμένα σχέδιά της να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Προειδοποιήσαμε σαφώς την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του S-400 θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 και θα διακινδυνεύσει άλλες ενδεχόμενες μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία, ενώ επίσης θα οδηγήσει σε ενδεχόμενες κυρώσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων, CAATSA, σε βάρος οποιασδήποτε κυβερνητική οντότητα, ιδιωτικής βιομηχανία ς ή άτομα που έχουν εμπλοκή σε μια τέτοια συναλλαγή», είπε ο κ. Παλαντίνο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης ανακοίνωσε την τοποθέτηση του πρέσβη Φίλιπ Ρίκερ στη θέση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις. Από τις 18 Μαρτίου ο κ. Ρίκερ θα εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, στη θέση του παραιτηθέντα Ουές Μίτσελ.

Μέχρι σήμερα εκτελούσε χρέη βοηθού διοικητή της Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ στη Στουτγάρδη., ενώ στο παρελθόν υπηρέτησε βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα Βαλκάνια και πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top