ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς: «Για εξυπηρέτηση της ασφάλειας του πολίτη η νομοθεσία για χρήση tasers»

Ιωνάς: «Για εξυπηρέτηση της ασφάλειας του πολίτη η νομοθεσία για χρήση tasers»

Η νομοθεσία για τη χρήση των όπλων εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας έγινε με σκοπό την εξυπηρέτηση της ασφάλειας του πολίτη και όχι για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με αφορμή τις αναφορές που γίνονται στα ΜΜΕ για τα όπλα εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tasers) και το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη χρήση τους από τα σώματα ασφαλείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι η εν λόγω νομοθεσία έγινε με σκοπό την εξυπηρέτηση της ασφάλειας του πολίτη και όχι για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνται με μεγάλη φειδώ – δηλαδή στο ίδιο πλαίσιο που χρησιμοποιούνται τα πυροβόλα όπλα – και μόνο από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, όπως τα μέλη της ΜΜΑΔ, υποβοηθώντας το έργο τους κατά την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση βίαιων ή επικίνδυνων προσώπων, στις περιπτώσεις όπου η εναλλακτική θα ήταν η χρήση πιστολιού, ώστε η πρακτική της καταστολής να είναι λιγότερο επιβλαβής για τους δράστες.

Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου η Αστυνομία θα μπορούσε να αποφύγει τη χρήση πυροβόλου όπλου κατά την προσπάθεια σύλληψης δραστών, εάν είχε τη δυνατότητα χρήσης όπλων εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tasers), σημειώνεται.

Ακόμη αναφέρεται πως η Αστυνομία Κύπρου διαθέτει τέτοιου είδους όπλα, τα οποία όμως δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιεί λόγω απουσίας σχετικού νομικού πλαισίου για τη χρήση τους. Για τον λόγο αυτό, μετά από την υποβολή εμπεριστατωμένης μελέτης για τον χειρισμό των tasers στη βάση πρακτικών που ακολουθούν άλλες χώρες και την υποβολή απόψεων από την Αστυνομία, ετοιμάστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο. Συμφωνήθηκε, δηλαδή, όπως προωθηθεί συγκεκριμένη νομοθεσία που θα προνοεί την περιορισμένη χρήση τους, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όπου η εναλλακτική θα ήταν η χρήση του υπηρεσιακού πιστολιού με σκοπό την αποφυγή πυροβολισμού που δυνατό να προκαλέσει θάνατο, προστίθεται.

Εξάλλου επισημαίνεται πως η χρήση τους δεν θα είναι ευρεία και δεν θα γίνεται χρήση σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις, παρά μόνο σε εκείνες που επιτρέπεται η χρήση πυροβόλου όπλου ως εναλλακτικής χρήσης αυτού.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η προώθηση νομοθεσίας για τα όπλα εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται και για σκοπούς μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας της ΕΕ (2017/853) αναφορικά τους κανόνες κατοχής και διακίνησης όπλων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη Οδηγία αποσκοπεί στην εμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης πυροβόλων όπλων και στις περαιτέρω εγγυήσεις ασφάλειας των πολιτών καθορίζοντας αυστηρότερους όρους κατοχής και μεταφοράς όπλων, βελτίωσης της δυνατότητας ιχνηλασίας των όπλων, κ.ά. Στόχος είναι η κατηγοριοποίηση των πυροβόλων όπλων με αυστηρότερα κριτήρια, όπως αναφέρεται.

Περαιτέρω, στα ίδια πλαίσια, του περιορισμού της χρήσης των πυροβόλων όπλων για σκοπούς ασφάλειας των πολιτών, εντάσσεται και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για υιοθέτηση ενεργειών και μέτρων για το χειρισμό προσώπων που κατέχουν όπλα (κυνηγετικά ή στρατιωτικά) και παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά. Για το σκοπό αυτό, στο νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε περιλαμβάνονται θέματα εθνικής πολιτικής, αναφέρεται.

Αποσκοπώντας στην αφαίρεση όπλων από άτομα τα οποία παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά προς τα μέλη της οικογένειάς τους, εντάχθηκαν στα αδικήματα για τα οποία η καταδίκη συνιστά κώλυμα στην έκδοση άδειας απόκτησης και κατοχής πυροβόλου κυνηγετικού όπλου, αδικήματα που καθορίζονται στον περί Βίας στην Οικογένεια Νόμο, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναφέρεται επίσης πως στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί και αδικήματα που σχετίζονται με τη λαθροθηρία, στα οποία τυχόν καταδίκη θα οδηγεί σε προσωρινή απώλεια και του δικαιώματος οπλοκατοχής, ενώ τίθενται πιο αυστηροί όροι αδειοδότησης οπλοπωλών με στόχο των περιορισμό της διακίνησης όπλων. Επιπρόσθετα, επειδή ο εθνικός νόμος περιλαμβάνει και τα μη πυροβόλα όπλα, στην τροποποίηση περιλαμβάνονται και πρόνοιες για τη ρύθμιση κατοχής, μεταφοράς αεροβόλων όπλων και όπλων χρωματοσφαίρισης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top