ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο διανοίγει νέες προοπτικές»

«Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο διανοίγει νέες προοπτικές»

Στις νέες προοπτικές που διανοίγονται μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Στίβεν Μπλανκ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (American Foreign Policy Council) με ειδίκευση στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην "μεγάλη εικόνα" σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπλανκ χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού EastMed "γεωπολιτική αναγκαιότητα", ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να τοποθετηθεί στρατηγικά στο επίκεντρο της εν εξελίξει διαδικασίας για την ενεργειακή ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει "ρόλο γέφυρας" ανάμεσα στις ενεργειακά πλούσιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην "Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών" και διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.

"Με το φυσικό αέριο εδώ (στην Ανατολική Μεσόγειο) και την υποδομή εκεί (στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη) είναι λογικό τόσο η Ελλάδα να γίνει γέφυρα μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της "Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών" όσο και να συμμετέχει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στη δημιουργία της υποδομής που θα κατευθύνει το αέριο από την Μεσόγειο στην Ευρώπη", σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου των τελευταίων δύο χρόνων στην Κύπρο, είπε ότι πρόκειται μια εκπληκτική πηγή εσόδων για την Κύπρο, καθώς την καθιστά έναν ελκυστικό οικονομικό προορισμό και ενισχύει την σημασία της στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Παράλληλα, όμως, θα εντείνει τις προστριβές με την Τουρκία, δεδομένου ότι η Αγκυρα έχει ήδη αντιδράσει έντονα, υποστηρίζοντας ότι αποκλείεται η (παράνομη) "ΤΔΒΚ" από τα νόμιμα δικαιώματα της. Από τη μια, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι μεγάλη ευλογία. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν προβλήματα που θα οξυνθούν.

Αλλά σε τελευταία ανάλυση, νομίζω ότι είναι θετική εξέλιξη, σημείωσε, γατί αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε περισσότερες ξένες επενδύσεις, οι οποίες δεν θα περιοριστούν μόνο στη βιομηχανία της ενέργειας. Και η μεγάλη ελπίδα είναι ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει ευρύτερες διεθνείς διασυνδέσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελός της Κύπρου.

Ερωτηθείς αν η πρόσφατη ανακάλυψη θα ενισχύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα βυθοτεμάχια που παραμένουν διαθέσιμα; είπε ότι η ανακάλυψη είναι ο βασικός λόγος που θα αυξήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον όλων των μεγάλων εταιρειών ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή.

"Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις αγορές. Υπάρχει ζήτηση για φυσικό αέριο; Θα είναι αυτή η ζήτηση αρκετά υψηλή για να δικαιολογήσει τις έρευνες και τις επενδύσεις; Αν, για παράδειγμα, οι τιμές στην αγορά είναι ιδιαίτερα χαμηλές ή εάν υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά φυσικού αερίου, τότε θα δούμε λιγότερες έρευνες. Αυτοί είναι πάντα οι κανόνες του παιχνιδιού. Το νέο, όμως, εύρημα στην Κύπρο σίγουρα προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για περαιτέρω έρευνες, αλλά μόνο αν μια τέτοια κίνηση έχει νόημα από οικονομική άποψη", πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top