ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Μέτρα προς όφελος των γυναικών αφού «φαίνεται ότι τα μυαλά μας δεν αλλάζουν»

Αναστασιάδης:  Μέτρα προς όφελος των γυναικών αφού «φαίνεται ότι τα μυαλά μας δεν αλλάζουν»

Στις δράσεις και τη στρατηγική της Κυβέρνησης με στόχο την κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, ενώ παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς, εάν δεν υπάρξουν θεσμοθετημένα, νομοθετημένα μέτρα, φαίνεται ότι τα μυαλά μας δεν αλλάζουν».
 

«Είναι πολύ δύσκολο  να αναφέρεσαι σε νομοθετήματα και να θεωρείς ότι ενεργείς ή πράττεις και να το καυχάσαι κιόλας, προς όφελος των γυναικών. Αλλά, δυστυχώς, εάν δεν υπάρξουν θεσμοθετημένα, νομοθετημένα μέτρα, φαίνεται ότι τα μυαλά μας δεν αλλάζουν», ανέφερε.
 
«Για αυτό και μπροστά σας με παρρησία λέω ότι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει νομοθεσίες, έτσι ώστε να αρχίσουν και οι παλαιότεροι να προσαρμόζονται με αυτά που ευτυχώς οι νεότεροι παρακολουθούμε να αποδέχονται πλήρως», είπε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι διαπιστώνει ότι η νέα γενιά, εντελώς διαφορετικά αντιλαμβάνεται πλέον τη μεταξύ των φύλων σχέση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νέες γενιές δεν θα έχουν ανάγκη τα νομοθετήματα που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να αναλάβει.
 
Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχοντας ως στόχο  τη διεύρυνση και κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων, υλοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017,  και ετοίμασε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών για την περίοδο 2019-2021, με ακόμη πιο καινοτόμες δράσεις ως προς την επίτευξη της πλήρους ισότητας.

Διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία είναι σύμμαχος στον αγώνα των γυναικών  παραμένοντας σε κάθε περίπτωση απολύτως προσηλωμένη τόσο στη διαφύλαξη των αποτελεσμάτων των διεκδικήσεων που ξεκίνησαν το 1857 στη Νέα Υόρκη, όσο και στην υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων σας.

«Αναντίλεκτα, οι γυναίκες μαχόμενες καθημερινά ενάντια σε ποικίλου είδους αντιξοότητες, μέσα από την ικανότητα, την εργατικότητα, το πάθος και τον δυναμισμό που τις διακρίνει καταφέρνουν όχι μόνο να ισορροπήσουν και να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις συχνά αλληλοσυγκρουόμενες υποχρεώσεις τους, αλλά και να καταξιωθούν ως προσωπικότητες, ως σύζυγοι, ως μητέρες, ως επαγγελματίες, ως επιστήμονες», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες ολόκληρης της Πολιτείας προς όλες τις γυναίκες που ανταποκρίνονται επάξια στους πολλαπλούς τους ρόλους και ξεχωρίζουν και διακρίνονται συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία Παρατηρητηρίου και Τράπεζας Δεδομένων για τη Συμμετοχή των Γυναικών στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή του τόπου.

 Είπε ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η παρουσία των γυναικών αυξήθηκε από τη μία που υπηρετούσε στην προηγούμενη πενταετία στις τέσσερις σήμερα.

 Συμπλήρωσε ότι, κατά τους πρόσφατους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες Αρχές ή Συμβούλια, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 36%, σε σύγκριση με το ποσοστό του 30% στις αντίστοιχες επιλογές που είχαν γίνει το 2016, ενώ όσον αφορά τις Προεδρίες οι γυναίκες κατέχουν το 33% σε σύγκριση με το ποσοστό του 24% της προηγούμενης θητείας.

«Σημειώνω, επίσης, ότι όσον αφορά τους Εφόρους και τους Επιτρόπους οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις μισές θέσεις. Και αυτό μαρτυρεί την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατόν βαθμό τις ικανότατες κυρίες», είπε.  

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα και νομοθετήματα της Κυβέρνησης για στήριξη τόσο των ιδίων όσο και του θεσμού της οικογένειας.

Τόνισε επίσης ότι με τις αλλαγές που προωθούνται δίδεται έμφαση στα θέματα που επηρεάζουν και πλήττουν εντονότερα τις γυναίκες και όσες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μονογονιοί.
 
Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου έστειλε το μήνυμα ότι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε βραχυπρόθεσμη.
 
«Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η νέα γενιά και ο ρόλος των νέων ανθρώπων. Πιστεύω πως όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε το σκηνικό της ανισότητας και των διακρίσεων φτάνει να καταλάβουμε, να αντιληφθούμε ότι η ισότητα είναι υπόθεση που αφορά όχι μόνο τις γυναίκες αλλά την κοινωνία στο σύνολό της», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι όσες χώρες κατανόησαν ότι χρειάζονται τις γυναίκες εξίσου με τους άντρες, παρουσιάζουν σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ψηλότερους οικονομικούς δείκτες απόδοσης και παρουσιάζονται ως δυνατές και υγιείς οικονομίες.
 
Στην εκδήλωση μίλησε και η Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και εξέφρασε την ελπίδα οι συναντήσεις που είχε με τους θεσμικούς και όχι μόνο φορείς της Κύπρου για την ισότητα των φύλων να είναι το έναυσμα για μια πιο συστηματική συνεργασία και συμπόρευση στα θέματα ισότητα των φύλων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου γιατί οι διεκδικήσεις, όπως είπε, είναι κοινές.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top