ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για το Συνεργατισμό

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για το Συνεργατισμό

Δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και απαραίτητη η παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων έχουν ποινικές ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού πριν και μετά το 2013 και η δημοσιοποίηση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με διαγραφές δανείων, ΜΕΔ και δάνεια με ευνοϊκούς όρους.


Η επικέντρωση της αντιπαράθεσης μόνο στο θέμα των πολιτικών ευθυνών, στην ουσία είναι προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, με στόχο να συγκαλύψουν κάποιοι τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάρρευσή του, τόσο πριν όσο και μετά το 2013.
Για την ΕΔΕΚ οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι  δεδομένες και πρέπει να αναληφθούν.
Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο πως η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού το 2013 θα οδηγούσε τελικά στην ιδιωτικοποίησή του. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο και για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του Συνεργατισμού και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ο νυν Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κατατέθεσε, δημόσια, το 2013 πρόταση που προνοούσε το 1,5 δισ. ευρώ αντί να δοθεί για κρατικοποίηση του Συνεργατισμού να δινόταν για να αγοράσει το κράτος αντίστοιχης αξίας μη εξυπηρετούμενα δάνεια (εκείνη την περίοδο αντιστοιχούσαν σε 3-3.5 δις ΜΕΔ) τα οποία θα παραχωρούσε στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης να τα διαχειρισθεί με κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική ευαισθησία προς όφελος των πολιτών. Οι άλλοι τι έπραξαν για να αποτραπεί η κρατικοποίηση και εν τέλει η ιδιωτικοποίηση και κατάρρευση του Συνεργατισμού;
Όταν το 2014 η ΕΔΕΚ πρόβαλλε συστηματικά τα ζητήματα της ημετεροκρατίας όσον αφορά τον διορισμό στελεχών στην ΣΚΤ κάποιοι σιωπούσαν. Γιατί άραγε;
Το Νοέμβριο του 2016 τι έκαναν και πώς τοποθετήθηκαν στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου με τη στάση τους παρεμπόδισαν την άσκηση ουσιαστικού εποπτικού ελέγχου στον Συνεργατισμό από πλευράς Γενικού Ελεγκτή; Η ΕΔΕΚ διά του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου είχε τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής κατά τρόπο ξεκάθαρο, δηλώνοντας πως ο εποπτικός έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή ήταν επιβεβλημένος και έπρεπε να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της Σ.Κ.Τ.
Γιατί από τη δεκαετία του 1990 κάποιοι απέρριπταν την πρόταση της ΕΔΕΚ για διαφανή και δημοκρατική διαδικασία εκλογής των επιτροπών των ΣΠΕ για να περιοριστεί ο κομματικός έλεγχος του Συνεργατισμού; Όταν απέρριπταν την εν λόγω πρόταση της ΕΔΕΚ τι σκοπιμότητες εξυπηρετούνταν?
Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση διαλεύκανση του σκανδάλου που  οδήγησε στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Όσοι έχουν ποινικές ευθύνες, τόσο για την περίοδο πριν όσο και για την περίοδο μετά το 2013 να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή επιβάλλεται να  δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων των οποίων διαγράφηκαν δάνεια, ή απέκτησαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους ή είχαν ΜΕΔ.
Εκτιμούμε ότι είναι η ώρα και άλλα σκάνδαλα που συγκαλύφθηκαν στο παρελθόν η εισαγγελία επιτέλους να τα επανεξετάσει και να τα οδηγήσει στη δικαιοσύνη (π.χ. τα σκάνδαλα για τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, το σκάνδαλο για το ακτινοθεραπευτικό του νοσοκομείου Λεμεσού, το σκάνδαλο των Κυπριακών Αερογραμμών, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου κ.ά.).
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Μαρτίου 2019

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top