ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση Προδρόμου για τις δηλώσεις ΑΚΕΛ κατά Αναστασιάδη

Η απάντηση Προδρόμου για τις δηλώσεις ΑΚΕΛ κατά Αναστασιάδη

Με γραπτή απάντηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομου Προδρόμου, απαντάει στις δηλώσεις του ΑΚΕΛ για διακυβέρνηση Αναστασιάδη. 

Αυτούσια η απάντηση του: 

Σε σχέση με σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ πρέπει να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

1.Αντίθετα από τον ισχυρισμό που προβάλλεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής "χρησιμότατη". Επεσήμανε μάλιστα την καίρια διαπίστωση ότι η ανάμιξη των πολιτικών κομμάτων στη διαχείριση του Συνεργατισμού σε όλη την περίοδο μέχρι το 2013 είχε καταστροφικά αποτελέσματα, διαπιστώνοντας ότι πρέπει να διδαχτούμε από αυτό το κακό παρελθόν.

2.Από την Ανακοίνωση φαίνεται όμως ότι είναι το ΑΚΕΛ που δεν λαμβάνει υπόψη την Έκθεση. Ούτε τις έντεκα σελίδες (σσ. 76-87) όπου καταγράφεται η καταστροφική κομματική διαχείριση των ΣΠΙ ούτε και την ξεκάθαρη τελική απόδοση μεγάλου μεριδίου της ευθύνης στα  κόμματα (σελ. 169, ως εξής:  "Ο τρόπος επιλογής των μελών της επιτροπείας των ΣΠΙ και κατ' επέκταση του Γραμματέα – Διευθυντή αντανακλούσε σε μεγάλη έκταση τη δύναμη των κομμάτων της τοπικής κοινωνίας. Μικρή ή καθόλου σημασία εδίδετο στην ικανότητα των εκλεγμένων και στα προσόντα τους να χειρισθούν χρηματοοικονομικά ζητήματα. Αυτό δεν είχε μόνο σαν αποτέλεσμα την τήρηση κακών τραπεζικών πρακτικών, αλλά ευνοούσε και την διάπραξη ατασθαλιών και καταχρήσεων, αλλά το χειρότερο ήταν η συγκάλυψη τους". Ε

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αιτία δημιουργίας επτά δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία οδήγησαν στην αδυναμία λειτουργίας της Συνεργατικής Τράπεζας.

3.Χωρίς κανείς να μπορεί λογικά να αποσιωπήσει άλλες ευθύνες, δεν μπορεί να μην επισημάνουμε τις καταληκτικές διαπιστώσεις της Επιτροπής ότι "Δεν μπορεί παρά να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα ότι μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του ΣΠΤ φέρουν τα κόμματα" (σελ. 749) και "Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κακοδαιμονία του ΣΠΤ οφείλεται μόνο στην αρνητική επιρροή των κομμάτων αλλά συνέβαλε σε ένα μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στο επίπεδο των ΣΠΙ" (σελ. 751). Θα έπρεπε να προσμετρήσουν τι σημαίνει "σε ένα μεγάλο βαθμό".

4.Όμως μπροστά σε αυτές τις επισημάνσεις το ΑΚΕΛ δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη την Έκθεση και τηρεί σιγήν ιχθύος.

5.Όσον αφορά τον ισχυρισμό που προβάλλεται ότι  "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της θεραπείας που επέβαλαν κυβέρνηση Αναστασιάδη και τρόικα τον Μάρτη του 2013" (με τη συνοδεία γραφήματος που δείχνει την εξέλιξη των ΜΕΔ), παραπέμπουμε το ΑΚΕΛ σε Ανακοίνωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2012. Απαντούσε τότε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και ανέφερε ότι "Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επαναλαμβάνει ότι η εναρμόνιση του τρόπου υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη διεθνή πρακτική είχε ζητηθεί από την ίδια την Τρόικα με την κάθοδο της στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο". (https://www.centralbank.cy/el/announcements/14122012). 

6.Δηλαδή τον Ιούλιο 2012... Επομένως είναι εντελώς ανακριβής ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ αφού η άμεση διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με νέο ορισμό, προέκυψε μέσα από υποχρέωση που ανέλαβε η Κυβέρνησή τους έναντι των δανειστών και η οποία υλοποιήθηκε με την « Η περί Ορισμού των Μη Εξυπηρετούμενων και των Ρυθμισμένων Χορηγήσεων Οδηγία του 2013».

Όπως και αν σχολιασθεί ή κριθεί η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού με την κρατικοποίηση του, το 2013 -όπως είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση Χριστόφια και τους Δανειστές- την ανάγκη απορρόφησης της Συνεργατικής Τράπεζας, με τη συμφωνία που έγινε το 2018, προκάλεσε ο όγκος των επτά δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 Όλος ο κόσμος γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε σε όλη εκείνη την περίοδο πριν το Μνημόνιο αυτή η πραγματική "ωρολογιακή βόμβα" στα θεμέλια του πάλαι ποτέ συνεργατικού κινήματος, η οποία και ενεργοποιήθηκε την ώρα που άσκησε αυστηρό έλεγχο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top