logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

Οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου

 15 Μαρ 2019 Οικονομία

Την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους €150 εκατομμυρίων ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα, με την Wargaming να καθίσταται ο μεγαλομέτοχος με ποσοστό 20,61% του μετοχικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου αποφασίστηκε μετά την απόκτηση μέρους των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με ένα συνολικό ισολογισμό €10,3 δισεκατομμυρίων.
 
Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι μέτοχοι που αναμένεται να κατέχουν πέραν του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας είναι οι ακόλουθοι:
 
Wargaming Group Ltd                                     20,61% (πριν 24,9%)
Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ                 18,42% (πριν 10,1%)
Poppy Sarl (Pimco)                                         17,30%
Third Point Hellenic Recovery Fund LP          12,59% (πριν 26,2%)
7Q Financial Services Ltd                                9,99%                            
 
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου έγινε μέσω έκδοσης εξασφαλισμένης έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης ύψους €100 εκατ  και€50 εκ. μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης.
 
Μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου, οι ενδεικτικοί δείκτες κεφαλαίου της τράπεζας ενισχύονται στο 18,2% όσον αφορά τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1 ratio) και στο 20,9% όσον αφορά τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.
 
Σε δήλωσή του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Μάτσης ανέφερε πως «είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου και τη συνολική υποστήριξη των υφιστάμενων και νέων μετόχων της Εταιρείας, πιστοποιώντας έτσι την εμπιστοσύνη τους προς εμάς».
 
«Η σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή μας θέση υποστηρίζει τη γρηγορότερη υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου και εδραιώνει τη θέση της Εταιρείας ως ηγετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο νησί, ικανό να υποστηρίξει τις προοπτικές των Κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως και την περεταίρω ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με την τράπεζα, η επιτυχή αύξηση κεφαλαίου ενισχύει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της Εταιρείας μετά την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της πρώην ΣΚΤ, η οποία επέτρεψε στην Εταιρεία να έχει ηγετική θέση στον τομέα της λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο, στηρίζει το επιχειρηματικό πλάνο της Εταιρείας για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και παρέχει περισσότερες επιλογές για γρηγορότερη αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, διευκολύνει και βελτιώνει την πρόσβαση στις χρηματαγορές, και
ενισχύει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών στην Εταιρεία.
 
Σε χθεσινή του συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εξέτασε και ενέκρινε την παραχώρηση 113.340.432 νέων συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,50 η κάθε μία («Νέες Συνήθεις Μετοχές») σε 2.209 μετόχους, οι οποίοι εξάσκησαν συνολικά 157.418.575 Δικαιώματα Προτίμησης, κατά την Περίοδο Άσκησης Δικαιωμάτων Προτίμησης, αντλώντας κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους ύψους €79.338.302,40.
 
Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο και με βάση τη συμφωνία εγγραφής με τη Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ («Δήμητρα»), το Δ.Σ. έχει παραχωρήσει στην Δήμητρα τις υπόλοιπες 29.561.360 Νέες Συνήθεις Μετοχές για τις οποίες δεν έχει γίνει εγγραφή κατά τη διάρκεια της εξάσκησης Δικαιωμάτων Προτίμησης, αντλώντας επιπλέον κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους ύψους €20.692.952,00.
 
Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο και με βάση την συμφωνία εγγραφής με την Poppy Sarl, μία οντότητα η οποία ανήκει σε επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company LLC ή μια συνδεδεμένη της εταιρεία («η Ιδιωτική Τοποθέτηση») το Δ.Σ. θα παραχωρήσει 71.428.572 Νέες Συνήθεις Μετοχές στην τιμή των €0,70 ανά Νέα Συνήθη Μετοχή στην Poppy Sarl για το συνολικό αντίτιμο ύψους €50.000.000,40 μετά από την ικανοποίηση των όρων της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι η Poppy Sarl έχει λάβει την απαιτούμενη εποπτική έγκριση για την επένδυση της στην Εταιρεία.
 
Ως αποτέλεσμα της Έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης, της παραχώρησης των αδιάθετων μετοχών στη Δήμητρα και της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, ο αριθμός των εκδομένων και πλήρως πληρωμένων συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,50 η κάθε μία θα αυξηθεί από 198.474.712 σε 412.805.076. Η ημερομηνία αποστολής της Επιστολής Παραχώρησης των Νέων Συνήθων Μετοχών είναι η 18 Μαρτίου 2019. Οι Νέες Συνήθεις Μετοχές που προκύπτουν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, συνολικά 214.330.364, αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις 28 Μαρτίου 2019, μετά από τις σχετικές εποπτικές εγκρίσεις.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ