ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ειρήνη και το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες του Ακκιντζί

Η ειρήνη και το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες του Ακκιντζί

Ποικιλοτρόπως σχολιάστηκε η απόφαση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να μην παρευρεθεί στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της τουρκοκυπριακής ομάδας Magusa Türk Gücü την Τρίτη 19/03 στην Πύλα.

Του Μιχάλη Μενελάου

Η κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη «μεταφράστηκε» από πολλούς ως αδυναμία του να πράξει το οτιδήποτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και διοργανωμένος από τον διεθνή οργανισμό «Peace and Sport».

Ένα ακόμη γεγονός που απλά επιβεβαιώνει την τουρκική επεμβατικότητα στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας και κατ’ επέκταση στη λύση του Κυπριακού Προβλήματος.

Παράλληλα, εξηγήθηκε και ως μια προσπάθεια του κατοχικού ηγέτη, να «κερδίσει» το στοίχημα των «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα, με τον πιο «σκληροπυρηνικό» Οζερσάι να κερδίζει συνεχώς έδαφος εις βάρος του νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Μια πράξη που πιθανόν αποσκοπεί στο να κερδίσει το χαμένο έδαφος, επικαλούμενος την ισότητα των δυο κοινοτήτων, την οποία ο κύριος Ακιντζί, θεωρεί πως καταπατάται εις βάρος της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, χαρακτηρίζεται ως έναρξη «blame game», ενόψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.

Διαπραγματεύσεις οι οποίες «παγοποιήθηκαν» μέχρι τον Ιούνιο του 2019, με τον κατοχικό ηγέτη να ετοιμάζει από τώρα το έδαφος για μια νέα αποτυχία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, το βάρος της οποίας επιθυμεί να βαραίνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το ιστορικό της εκδήλωσης στην Πύλα

Την εκδήλωση με την ονομασία «Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου» διοργάνωσαν ο οργανισμός «Peace and Sport» και το «Stelios Philanthropic Foundation», με τη στήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εκδήλωση στην οποία ήταν καλεσμένοι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με τον δεύτερο να ανακοινώνει λίγες ώρες πριν τον αγώνα πως δεν επρόκειτο να παρευρεθεί επικαλούμενος λόγους ασφάλειας καθώς ο ΟΗΕ δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθεί ο αγώνας στη νεκρά ζώνη.

Παράλληλα ο κατοχικός ηγέτης, έκανε λόγω και να άνιση μεταχείριση των δυο κοινοτήτων με τον αγώνα να πραγματοποιείται σε χώρο που βρίσκεται υπό την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στην εκδήλωση δεν σχολίασε την αποχή του κυρίου Ακιντζί με τον ίδιο να αρκείται στο να πει πως «προτιμώ να παρακολουθήσω έναν αθλητικό αγώνα που στόχο έχει τη βελτίωση του κλίματος, να θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές όταν οι ομάδες μας δεν είχαν πρόβλημα να αγωνίζονται μαζί και να ευχηθώ το συντομότερο να ζήσουμε τις ίδιες καλές στιγμές», ενώ κληθείς να απαντήσει ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος, ανέφερε πως «η διευθέτηση ήταν ο αγώνας να γίνει εδώ, σε αυτό το γήπεδο».

Συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί, εξήγησε πως όταν επικοινώνησε μαζί του ο οργανισμός «Peace and Sport» περί τα τέλει Ιανουαρίου και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να διοργανώσει την εν λόγω εκδήλωση, ο οργανισμός – όπως αναφέρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης – εξέφρασε την προτίμηση η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στη νεκρή ζώνη

Από την πλευρά του ο κύριος Ακιντζί, ανέφερε την ίδια μέρα – της συνάντησης – πως ήταν έτοιμος να δώσει το παρόν του στην εκδήλωση, με την προϋπόθεση να υπάρξει ίση μεταχείριση, κάτι που όπως ανέφερε επιβεβαιώθηκε από τον οργανισμό.

Ανέφερε επίσης ότι καθώς περνούσαν οι μέρες ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί στον αγώνα αλλά ότι την Παρασκευή 15/03 το βράδυ, κάποιος από το γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη τηλεφώνησε στον εκπρόσωπό του Μπαρίς Μπουρτζού και τον ρώτησε πώς θα μεταβεί ο Ακιντζί στον αγώνα και ότι όταν αυτός του απάντησε ότι θα πάει κατά τον ίδιο τρόπο που πηγαίνει στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, η απάντηση ήταν ότι ο αγώνας θα γίνει σε στάδιο στον νότο (στην περιοχή υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας) και όχι στη νεκρή ζώνη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή πλευρά επικοινώνησε με τον οργανισμό Peace and Sport και έλαβαν γραπτή απάντηση στις 17 Μαρτίου ότι ο αγώνας μεταφέρθηκε από το στάδιο της Στάδιο της Πύλας σε στάδιο στο κέντρο του χωριού έτσι ώστε να μπορούν και οι δύο ηγέτες να παρευρεθούν και ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δύο κοινοταρχών και των ομάδων.

Από τον Κοινοτάρχη έλαβαν επίσης πληροφόρηση ότι έγιναν προετοιμασίες σε χωράφι στο χωριό Πύλα, μεταξύ των σχολείων αλλά υπήρξε επίσης πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν μπορούσαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ότι η αθλητική εκδήλωση δεν θα έπρεπε να γίνει εκεί.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος του οργανισμού Peace and Sport Joel Bouzou τον επισκέφθηκε τη Δευτέρα 18/03 και βρήκε πολύ σωστή την ευαισθησία του και ότι το σημαντικό είναι να γίνει η εκδήλωση, καθώς και ότι του είπε πως θα μιλήσει με την κ. Σπέχαρ για το ζήτημα και θα προσπαθήσει να γίνει ο αγώνας στην νεκρή ζώνη όπως είχε προγραμματιστεί.

Κάτι όμως το οποίο δεν επετεύχθη, με τον κύριο Ακιντζί να αναφέρει πως δεν επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση, όπως και έπραξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και της Kition Ocean Holdings, η οποία ανέλαβε τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της εταιρείας για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top