ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση περιβαλλοντικών οργανώσεων προς Κυβέρνηση για αποτροπή τουρκικών σχεδιασμών στο Άκουγιου

Έκκληση περιβαλλοντικών οργανώσεων προς Κυβέρνηση για αποτροπή τουρκικών σχεδιασμών στο Άκουγιου

Έκκληση στην Κυβέρνηση «να ενεργήσει για αποτροπή της τρομακτικής απειλής για την Κύπρο και την περιοχή μας από την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών για δημιουργία ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Άκουγιου με χρήση πυρηνικής ενέργειας» απευθύνει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, σημειώνοντας ότι «οι κίνδυνοι είναι προφανείς σε περίπτωση ατυχημάτων και διαρροών».

 
Σε διακήρυξή της για την 30η Μαρτίου, Ημέρα της Γης η Ομοσπονδία προτρέπει την Κυβέρνηση «να αναζητήσει τα νομικά μέσα και να ενεργήσει προληπτικά» επί του θέματος των τουρκικών σχεδιασμών στο Άκουγιου καλώντας την παράλληλα  «να μην ακολουθήσει την πεπατημένη θυσιάζοντας το περιβάλλον στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης».
 
Καλεί, επίσης, «τον κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη αυτής της χώρας και όλα τα οργανωμένα σύνολα, να συνδράμουν στον αγώνα για το περιβάλλον, στον αγώνα για αποτροπή της απερήμωσης της μικρής μας πατρίδας, στον αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη και της Κύπρου μας».
 
Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου αναμένει από το κυπριακό κράτος «ακόμα περισσότερα μέτρα για το περιβάλλον, όχι γιατί μας το επιβάλλουν με οδηγίες και κανονισμούς από έξω, από τις Βρυξέλλες ή από τις Διεθνείς Συνόδους, αλλά γιατί θεωρούμε ότι διαθέτουμε οι ίδιοι την ευαισθησία και έχουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον άνθρωπο».
 
Εκτιμά ότι «οι σημερινές συνθήκες επιτάσσουν την εφαρμογή τρόπου ζωής, φιλικού προς το περιβάλλον ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στην υφιστάμενη κλιματική αλλαγή ώστε να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος και να σταματήσει η συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας που οφείλεται στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον».
 
Θα πρέπει, επίσης, «να μειώσουμε στο ελάχιστο τα σύμμεικτα οικιακά μας απόβλητα με προώθηση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και διαλογής τους στην πηγή ώστε να επεκταθεί ο κύκλος ζωής τους, να εξοικονομούμε νερό, ενέργεια και όλους τους φυσικούς πόρους που μας χαρίζει η φύση και να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα κατά 60% τουλάχιστον».
 
Τέλος, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, αναμένει από την Κυβέρνηση, «ακόμη πιο επιτακτικά να ενεργήσει και μέσω της ΕΕ για άμεση λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που δεν είναι άλλες από την απερήμωση, την απώλεια βιοποικιλότητας, τα προβλήματα υγείας».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top