ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Σε επικοινωνία με Λουτ ο Πρόεδρος, αναμένονται σύντομα εξελίξεις»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Σε επικοινωνία με Λουτ ο Πρόεδρος, αναμένονται σύντομα εξελίξεις»

Σε επικοινωνία με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και "αναμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις", είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Νικηταρίου, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πώς οι εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι «εκτός του γεγονότος ότι φαίνεται να επηρεάζoυν τη στάση της Τουρκίας και την αναβλητικότητα που την έκανε να ζητάει διαπραγμάτευση μετά τον Ιούνιο, οι εκλογές αυτές φαίνεται να είναι κρίσιμες και για την ίδια την κατάσταση στην Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Εκείνο, όμως, που περιμένουμε περισσότερο είναι να υπάρξει η θετική ανταπόκριση και από την Τουρκία στην πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Άγκυρα παρά από τους Τουρκοκύπριους για να δοθεί το πράσινο φως, ιδιαίτερα για να συζητηθούν τα πολύ σημαντικά θέματα της ασφάλειας.

Ερωτηθείς τι αναμένουμε τώρα από την κ. Λουτ μετά την ολοκλήρωση των επαφών της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε επικοινωνία, είναι σε ανοικτή γραμμή με την κ. Λουτ και αναμένουμε ότι σύντομα θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις υπό το φως μάλιστα και των όσων θα έχει ακούσει η ίδια από τις εγγυήτριες δυνάμεις».

 «Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε κάποιες εξελίξεις που αφορούν την πρωτοβουλία της κ. Λουτ, δηλαδή πώς θα συνεχίσει με σκοπό το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα δούμε τις επόμενες μέρες ποια θα είναι τα βήματα», πρόσθεσε.

 

Συνεργασία με Γαλλία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, κληθείς να αναφερθεί στην αμυντική συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι γνωστό ότι ειδικά με τη Γαλλία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας.

«Μας ενώνουν πολλά πράγματα, όμως, σήμερα μας ενώνει πάνω από όλα η σχέση εταίρων, συμμαχίας στο πλαίσιο της ΕΕ. Σε σημαντικό βαθμό η συμμαχία αυτή ενισχύεται μέσα από την ενιαία αμυντική πολιτική και τα προγράμματα της PESCO», πρόσθεσε.

Αυτή την εποχή, όπως ανέφερε, προωθούνται κοινοί σχεδιασμοί. «Είναι γνωστό ότι η Κύπρος, όπως το είπε πρόσφατα στην εδώ παρουσία του και ο Πρόεδρος Μακρόν, προσφέρει υπηρεσίες και στη Γαλλία και σε άλλες συμμαχικές χώρες στο πλαίσιο των σχεδιασμών ασφάλειας που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι «αυτές τις μέρες ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό και το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, του γαλλικού ναυτικού, μαζί με άλλα συμμαχικά πλοία, βρετανικά, δανέζικα και άλλα, και βεβαίως προωθούνται και οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας και ασφάλειας με τη Γαλλία για τις οποίες όταν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, και ενδεχομένως κάποιες υπογραφές συμφωνιών, θα ανακοινωθούν δημόσια».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συνεργασία με τη Γαλλία είναι μόνιμη και σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει αμυντική συνεργασία, συνεργασία υπήρχε ακόμα και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Στις μέρες μας αυτή η συνεργασία αναβαθμίζεται».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top