BUSINESS NEWS

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν έφεραν τα λεφτά τους οι ξένοι καταθέτες το 2018 - Σημαντική μείωση

ΚΥΠΡΟΣ:  Δεν έφεραν τα λεφτά τους οι ξένοι καταθέτες το 2018 - Σημαντική μείωση

Σημαντική μείωση, που πλησιάζει το 13%, παρουσίασαν το 2018 οι καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου στο τραπεζικό σύστημα ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων πολιτικών κατά του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Ειδικότερα, οι καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου, περιλαμβανομένων των Οχημάτων Ειδικού Σκοπού, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 12,7% τον Δεκέμβριο του 2018 σε ετήσια βάση από μείωση 2,1% τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ σε απόλυτους αριθμούς, οι καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου, βάσει των καθαρών συναλλαγών, παρουσίασαν μείωση €1,4 δισεκατομμύρια.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές προς τις τράπεζες στα πλαίσια της ενίσχυσης των πρακτικών καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», αναφέρει η ΚΤΚ στην ετήσια έκθεσή της για το 2018.

Αντίθετα, η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την συναλλαγή της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) είχε ως αποτέλεσμα μια σταθεροποίηση στις καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου, οι οποίες παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2018 αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με ετήσια αύξηση 5,5% στο τέλος του 2017 έναντι της περσινής περιόδου.

Κατακόρυφη μείωση ΜΕΧ το 2018
------------
Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, η ΚΤΚ σημειώνει ότι το 2018 χαρακτηρίστηκε από την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ προς Ελληνική Τράπεζα και τη μετατροπή της πρώτης σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων (ΣΕΔΙΠΕΣ), αφού έχει να διαχειριστεί μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ), που δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, ύψους €7δις περίπου.

Οι ΜΕΧ της πρώην ΣΚΤ είναι πλέον εκτός τραπεζικού τομέα, γεγονός που μειώνει αισθητά το ποσό των ΜΕΧ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αναφέρεται, ενώ η μείωση αυτή προστίθεται στην πώληση ΜΕΧ ύψους €2,8 δις από την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ως αποτέλεσμα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση του επιπέδου των ΜΕΧ, στην οποία συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, οι πωλήσεις ΜΕΧ και η αναταξινόμηση δανείων ως χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων προς πώληση.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε, οι ΜΕΧ παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα υπόλοιπα της ζώνης του ευρώ, επιβαρύνοντας τον εγχώριο τραπεζικό τομέα και περιορίζοντας την προσφορά δανεισμού», υπογραμμίζει η ΚΤΚ.

Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ εκτιμά πως μελλοντικά αναμένεται περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ λόγω της ενδυνάμωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και της επικείμενης εφαρμογής του σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται, επίσης, η συγχώνευση της USB με την AstroBank, «που οδηγεί σε μεγαλύτερο εξορθολογισμό του κυπριακού τραπεζικού τομέα».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top