ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν για S-400: «Δεν στοχεύουμε σε καμιά τρίτη χώρα - Το πιο ισχυρό μέρος του ΝΑΤΟ»

Ερντογάν για S-400: «Δεν στοχεύουμε σε καμιά τρίτη χώρα - Το πιο ισχυρό μέρος του ΝΑΤΟ»

Ενδεχομένως να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο η παραλαβή των S400 από τη Ρωσία δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος εν πτήση στους Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τη Ρωσία, ενώ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μάικ Πενς δεν είναι δεσμευτικές και πως μόνο οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι δεσμευτικές.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το θέμα της παραλαβής των S400 από τη Ρωσία δεν είναι μόνο στην ατζέντα της Τουρκίας αλλά όλου του κόσμου και πως όπου και να πάει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και οι άλλοι Υπουργοί της Τουρκίας τους ρωτάνε αν θα τους παραλάβουν. “Εμείς τους λέμε ‘είναι μια δουλειά που για μας τελείωσε, όλα έχουν ολοκληρωθεί’. Το αντιπυραυλικό σύστημα S400 θα παραλαμβάνονταν τον Ιούλιο αλλά ίσως γίνει η παραλαβή νωρίτερα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχώς οι ΗΠΑ προκαλούν, ενώ το ΝΑΤΟ δεν έχει τέτοια προσέγγιση.

Ο Ερντογάν είπε ακόμα πως “τώρα κάποιοι -που ενδεχομένως μπορείτε να προβλέψετε ποιοι είναι- αυτή τη φορά μας λένε για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, της συμπαραγωγής και τεχνολογίας: ‘Αυτοί δεν θα σας ανοίξουν την πόρτα για συμπαραγωγή, αυτή την τεχνολογία δεν σας τη δίνουν’. Ασφαλώς η απάντηση σε αυτούς είναι ‘εμείς κάναμ ετη συμφωνία μας, και όλα είναι γραπτώς, κάναμε αυτό το βήμα. Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας".

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι “αυτό το βήμα που έγινε για την ασφάλεια της χώρας μας δεν στοχεύει ούτε καμιά τρίτη χώρα ούτε και δίνεται σε τρίτη χώρα η αρμοδιότητα της διατήρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτή η αρμοδιότητα είναι δική μας”, προσθέτοντας ότι “επομένως είμαστε κι εμείς εδώ ως μια χώρα με ένα από τους πιο ισχυρούς στρατούς του ΝΑΤΟ”.

Διερωτήθηκε, γιατί κανείς δεν λέει “μα αφού είσαι το πιο ισχυρό μέρος του ΝΑΤΟ γιατί το αντιαεροπορικό σου σύστημα να μην είναι ισχυρό;”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε εάν αυτή είναι η φιλία τους τότε και εκείνοι θα κάνουν αυτό που ξέρουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως οι δηλώσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς δεν είναι δεσμευτικές και πως δεσμευτικές είναι μόνο οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ. “Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν είναι Πενς” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Η Ελλάδα έχει S300, το ίδιο και η Βουλγαρία και η Σλοβακία, γι αυτούς γιατί δεν κάνετε δήλωση; Εσύ δεν έδωσες (Patriot) κι εμείς πήραμε από εκεί. Ακόμη και τώρα οι ΗΠΑ δεν δίνουν υπό τους ίδιους όρους. ‘Δώστε και θα πάρουμε και από εσάς’, λέμε. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μόνο Patriot; Δώστε και τους δικούς σας και θα τους πάρουμε”, ανέφερε.

Για τα αμερικανικά αεροσκάφη F35 ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έχουν παραδοθεί στην Τουρκία τα 4 μέχρι στιγμής και συνεχίζει αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση των πιλότων, λέγοντας ότι γι αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμιά αρνητική δήλωση.

Για την επίσκεψή στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αν η πιθανότητα είναι να πραγματοποιηθεί πριν από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τότε μπορεί να πάει εκείνος, αν μπορούν να έρθουν εκείνοι (εννοώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόνταλντ Τραμπ) τότε θα έρθουν εκείνοι. “Δεν έχει οριστεί κάτι”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top