ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα σταθούμε στο πλευρό σας, διαβεβαίωσε τους Λαρνακείς ο Πρόεδρος

Θα σταθούμε στο πλευρό σας, διαβεβαίωσε τους Λαρνακείς ο Πρόεδρος

Στα έργα που έγιναν, προωθούνται ή σχεδιάζονται και αφορούν τη Λάρνακα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του νέου Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, διαβεβαιώνοντας τους Λαρνακείς ότι «με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες του Κράτους θα σταθούμε στο πλευρό σας».

Ο κήπος, διαθέτοντας πλέον, έπειτα από τη ριζική ανάπλασή του, λειτουργικά και ποιοτικά αναβαθμισμένους χώρους και υπηρεσίες, μεταμορφώνει την περιοχή σε ένα ζωντανό σύγχρονο χώρο πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας. Παράλληλα, αποτελεί ένα έργο το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην αισθητική και περιβαλλοντική ανανέωση του Αστικού Κέντρου της Λάρνακας και στην αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο Πρόεδρος, «η ολοκλήρωση του έργου, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση και την προώθηση άλλων σημαντικών έργων υποδομής και κοινής ωφελείας, έχουν μεταλλάξει προς το καλύτερο την όλη εικόνα της πόλης, υπογραμμίζοντας την ποικιλόμορφη ανάπτυξη που σημείωσε γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού η συμβολή της Κυβέρνησης υπήρξε ιδιαίτερα υποβοηθητική ως προς τη γενικότερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση της Λάρνακας με τελικούς αποδέκτες πάντοτε τους ίδιους τους δημότες της».

Πρόσθεσε ότι «η συμβολή αυτή επιβεβαιώνει την προτεραιότητα, τη σημασία και την επιμονή μας όσον αφορά την υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής των τοπικών Αρχών εκάστης επαρχίας. Συγκεκριμένα για τον Δήμο Λάρνακας, ενστερνιζόμενοι το όραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όσων ενδιαφέρονται για τα κοινά, προωθήσαμε την υλοποίηση σειράς σημαντικών και αναγκαίων έργων υποδομής με πρόδηλα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά συνολικής δαπάνης πέραν των 78 εκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπώντας στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έθεσαν οι Αρχές προς όφελος των δημοτών τους».

Στο ποσό αυτό, σημείωσε «περιλαμβάνονται και τα 20 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με βάση τη στρατηγική που καταρτίστηκε από τον Δήμο Λάρνακας» ενώ υπενθύμισε πως «το αρχικό ποσό που είχε εγκριθεί αφορούσε κονδύλι της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο η Κυβέρνηση αύξησε με την προσθήκη τριών νέων σημαντικών έργων που είχε εισηγηθεί ο Δήμος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε επίσης ότι «η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017 ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων του Δήμου Λάρνακας, συνολικού ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ». Πρόσθετα με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και άλλα έργα που είναι «η αναδιαμόρφωση των εξωτερικών ιατρείων στα κτήρια του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, εργασίες προστασίας της παραλίας στην περιοχή Λάρνακας - Ορόκλινης - Πύλας με την κατασκευή πέντε κυματοθραυστών, παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για ολοκλήρωση της επίστρωσης σημαντικών οδικών αρτηριών του Δήμου και δημιουργία υπαίθριων αθλητικών υποδομών στο Γυμνάσιο Φανερωμένης», τόνισε ο Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα έργα που είναι «η κατασκευή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου, η πρώτη φάση μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων, η ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου, η αναβάθμιση του Α’ Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς και η δημιουργία υπαίθριων αθλητικών υποδομών στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου».

Επιπρόσθετα συνέχισε «λόγω νομικών ή άλλων κωλυμάτων παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην προώθηση άλλων έργων για τα οποία υπολογίζεται η προκήρυξη προσφορών περί τα τέλη του 2019». Τα έργα αυτά είναι η τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας- Δεκέλειας, η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Ιωάννη, η βελτίωση του Αλιευτικού Καταφυγίου Λάρνακας, η δημιουργία Τεχνητών Υφάλων και η αναβάθμιση του Ευριβιάδειου Γυμνασίου».

Παράλληλα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Λάρνακας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα που περιλαμβάνονται στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, όπως είναι η ανέγερση της Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς, η δημιουργία Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, η δημιουργία Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού και η ανάπλαση της πλατείας και ο εξωραϊσμός όψεων στο Ζουχούρι.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ξεχωριστές αναφορές για την εξέλιξη «συγκεκριμένων έργων κοινής ωφέλειας, η εκτέλεση των οποίων αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Δήμου Λάρνακας και θα οδηγήσουν σε σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα παρέχει ο Δήμος».

Αναφερόμενος στη «σημαίνουσα για την ανάπτυξη της Λάρνακας και του παραλιακού της μετώπου, μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών» ο Πρόεδρος είπε πως «με καταληκτικό ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2020, οι εργασίες προχωρούν στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές Αρχές. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον Δήμο, με την εποπτική Αρχή, γίνονται κοινές συσκέψεις από κοινού της προόδου των εργασιών έτσι ώστε να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων» είπε και σημείωσε πως «πραγματικά θα είναι μια εξέλιξη που θα δώσει την άλλη διάσταση στην αναπτυξιακή πορεία της Λάρνακας».

Οσον αφορά την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, «ενός έργου πρώτιστης σημασίας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας» ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην παράβαση του συμβολαίου από τον κατασκευαστή και είπε ότι «τώρα βρισκόμαστε ενώπιον της Επιτροπής Απαιτήσεων και Αλλαγών με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν».

Είπε ακόμα ότι «είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ένα έργο το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, στους δημότες και γενικότερα στους πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, να παραμένει εδώ και τόσο καιρό σε μία απαράδεκτη κατάσταση στασιμότητας, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και παρά τις διευκολύνσεις που αρχικά είχαν δοθεί». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «μέσα από τις διαβουλεύσεις που γίνονται θα υπάρξει επιτέλους ολοκλήρωση του έργου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας «θα υπάρξει και παράδοση του παλαιού Νοσοκομείου για να στεγάσει το Δημαρχείο», εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Δήμος Λάρνακας δεν θα κληθεί «να καταβάλει χρήματα προς το Υπουργείο Υγείας» και σημείωσε πως η εξαγγελία του για παραχώρηση του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας, αφορούσε ολόκληρο το κτίριο και όχι ένα όροφο.

Αφού ανέφερε ότι δεν έγινε κατορθωτή η μετακίνηση των Ιατρικών Υπηρεσιών από το παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου θα καταστεί δυνατό να παραχωρηθεί στο Δήμο το κτίριο «ώστε το Δημαρχείο να στεγάζεται σε ένα ιστορικής σημασίας κτίριο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στο θέμα της ανάπτυξης της περιοχής του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, είπε πως «είμαστε σε διαπραγμάτευση» και σημείωσε ότι «παρά τα νομικά προβλήματα, εξευρέθη ο τρόπος έτσι ώστε να ξεπεραστούν και να συνεχίζουμε τη διαδικασία, με την ελπίδα ότι ο προσφοροδότης δεν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει προς όφελος του, την μόνη προσφορά που παραμένει εν ισχύ».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα από τη σωστή διαβούλευση και συνεργασία θα επιτύχουμε έτσι ώστε επιτέλους, ένα έργο που εδώ και 15 τόσα χρόνια προγραμματίζεται, προκηρύσσονται προσφορές και λοιπά, να βρει αίσια πορεία προς το τέλος, προς όφελος και πάλιν της Λάρνακας».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι «το σύνολο των έργων που έχουν ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί στον Δήμο Λάρνακας, λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εποικοδομητική αλλά και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ Κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας».

Οφέλη και αποτελέσματα σημείωσε «που αναμένεται να συνεργήσουν δυναμικά στην μετατροπή του Δήμου, αφενός σε πνεύμονα διοικητικής, εμπορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και αφετέρου σε ελκυστικό τουριστικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό προορισμό και τόπο προσέλκυσης επενδύσεων, με την ανέγερση νέων οικιστικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών μονάδων. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρακολουθώ ότι τελευταία όπως παρατηρείται και σε άλλες πόλεις, άρχισε το επενδυτικό ενδιαφέρον να επιδεικνύεται και για την πόλη της Λάρνακας και την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε.

Αφού εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίηση» του για το έργο του νέου Δημοτικού Κήπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη «θερμά» τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους βουλευτές της πόλης γιατί όπως εξήγησε «συνεργούν και συμβάλουν στην υποβοήθηση των αιτημάτων του Δήμου, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Πέραν και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες, όλοι στέκονται, Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι βουλευτές προκειμένου να δουν να αναπτύσσεται προς τα εμπρός, όπως αξίζει στη Λάρνακα, έτσι ώστε και η Κυβέρνηση να έρθει αρωγός».

Ταυτόχρονα έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στην άξια επαίνου προσφορά του Ιδρύματος «Χριστίνα Αποστόλου», το οποίο στεκόμενο για ακόμη μία φορά αρωγός και συμπαραστάτης των τοπικών αρχών και της πόλης γενικότερα, συνείσφερε στην αγορά των παιγνιδιών των παιδότοπων στον Δημοτικό Κήπο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ακόμα τη βεβαιότητα ότι «συνεχίζοντας τις άοκνες προσπάθειες, στη βάση πάντοτε της μέχρι τώρα συνετής διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο θα επιτύχει την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης της Λάρνακας».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους διαβεβαίωσε ότι «με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες του Κράτους θα σταθούμε στο πλευρό σας έτσι ώστε να νοιώθουμε ότι εκτελέσαμε ένα οφειλόμενο καθήκον και προς τους κατοίκους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top