ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ομήρου: «Επιβάλλεται προσφυγή στο ΣΑ για τουρκικές προκλήσεις»

Γ. Ομήρου: «Επιβάλλεται προσφυγή στο ΣΑ για τουρκικές προκλήσεις»

Η εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σκοπούμενη γεώτρηση, συνιστούν ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τους πάγιους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας την άποψη ότι "η πειρατική και αρπακτική συμπεριφορά της Τουρκίας θα δικαιολογούσε πλήρως, δυνάμει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στρατιωτική αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη, άρα σε διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή".

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σημειώνει, δεν είναι δυνατόν, λόγω της στρατιωτικής αδυναμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως, "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως το εκτελεστικό όργανο της συλλογικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας, θα μπορούσε να καταδικάσει την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Όπως ορίζει με σαφήνεια ο Καταστατικός Χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού. Νοουμένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του, εξαιτίας της απειλής διατάραξης της ειρήνης. Όπως ακριβώς προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης".

Αναφέρει, τέλος, ότι η κίνηση αυτή της κυπριακής Κυβέρνησης, επιβάλλεται, ότι οι μηχανισμοί και οι προσφερόμενες διαδικασίες του ΟΗΕ, υπάρχουν κυρίως για τις αδύνατες χώρες και πως "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αποφυγή προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για ρητή και κατηγορηματική καταδίκη της τουρκικής πρόκλησης".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top