ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: « Η Ευρώπη θα απαντήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο»

Γ. Κατρούγκαλος: « Η Ευρώπη θα απαντήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο»

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ από ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ της Ελλάδας.

Μήνυμα προς την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από περαιτέρω παράνομες ενέργειες, έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας. Στο ίδιο πνεύμα, και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας σήμερα στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την ψύχραιμη στάση της.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διαφορετικά θα επιτείνει την απομόνωσή της. Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φρεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα απαντήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που προωθεί μαζί με την Κύπρο, τα οποία, όπως σημείωσε, συμβάλλουν στην εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέπτυξε και τη σημασία που αποκτά η Ελλάδα ως ανερχόμενος ενεργειακός κόμβος στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι η χώρα φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύει ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, στον τομέα της ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα ενεργειακά σχέδια που δρομολογούνται στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Όπως υποστήριξε, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου πρόκειται να παρέχει όχι μόνον οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως επιδιώκεται μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

«Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της, προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Αποστολάκης.

Αναφερόμενος στο ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, ο κ. Αποστολάκης εξήγησε ότι «οι μεταβολές ισχύος και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή συντελούν στην αύξηση της αποσταθεροποίησης».

Όπως σημείωσε, εθνική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

«Ασκούμε ενεργό και πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ανυπόστατες αιτιάσεις. Προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών για ΜΟΕ και υπερασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων, όπως καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, έχοντας «τη δυνατότητα και την επάρκεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί».

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο –το οποίο συζήτησε προσφάτως με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ– κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top