ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Χωρίς γραφεία και στήριξη η Επιτροπή Αποκλεισμού και η Θεσμών

ΚΥΠΡΟΣ:  Χωρίς γραφεία και στήριξη η Επιτροπή Αποκλεισμού και η Θεσμών

Εργάζεται ακόμα χωρίς γραφεία και στήριξη η Επιτροπή Αποκλεισμού και η Θεσμών θέτει προθεσμίες.

Η αναγκαιότητα τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων τέθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που ασχολήθηκε συγκεκριμένα με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ανάδοχες εταιρείες μεγάλων έργων οι οποίες δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα του συμβολαίου, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του τόπου, όπως και με την ανάγκη να έχουν επιπτώσεις και στην περίπτωση μη τερματισμού του συμβολαίου οι ανάδοχες εταιρείες.

Μέσα από τις δηλώσεις Βουλευτών μετά τη συνεδρίαση διαφάνηκε ότι ένα χρόνο μετά την συζήτηση για τη λειτουργία της Επιτροπής και την παραίτηση του τότε προέδρου της Γιώργου Αρέστη, λόγω ακριβώς των διαφόρων προβλημάτων και της υποστελέχωσης, η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Θεσμών να θέτει νέα χρονοδιαγράμματα και να δεσμεύεται ότι αν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε θα φέρει η ίδια προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Αποκλεισμού Χάρης Σολομωνίδης ανέλαβε καθήκοντα πριν από μερικούς μήνες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι η Επιτροπή (Αποκλεισμού) εξακολουθεί να χρειάζεται τεχνική υποστήριξη και χώρο για να συνεδριάζει και ότι απλώς της παραχωρήθηκε μια γραμματέας.

Ανέφερε ότι τα αιτήματα είναι εκεί και η Επιτροπή θα προχωρήσει ώστε να υπάρχει στέγη σε μόνιμη βάση, καθώς δεν υπάρχει χώρος στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ως τώρα έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο, εξέδωσε πέντε αποφάσεις, άλλες δύο εκδίδονται εντός ημερών και εκκρεμούν ενώπιόν της άλλες οκτώ υποθέσεις.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι νοοτροπίες των διαφόρων εργολάβων και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση έργων όπως πχ το Νοσοκομείο Λάρνακας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, ώστε να "μαυροπινακίζονται" εταιρείες από προσφορές.

Ανέφερε ακόμη ότι εκφράστηκαν κυρίως από το ΕΤΕΚ απόψεις για τον συσχετισμό ποιότητας και τιμής στις προσφορές καθώς και άλλες απόψεις από άλλους παρευρισκόμενους για την ανάγκη τροποποίησης του νόμου περί εγγραφής εργοληπτών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, διαπιστώθηκε θέληση για συζήτηση και κατάληξη και έτσι δόθηκε προθεσμία ως το τέλος του έτους για κατάθεση προτάσεων διαφορετικά η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι αν σημειωθούν καθυστερήσεις, η ίδια θα προχωρήσει με δικές της προτάσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για κενά, για μη επαρκή μελέτη πριν την κατάθεσή του και δυστυχώς σήμερα δικαιώνεται.

Αναφέρθηκε σε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της Επιτροπής Αποκλεισμού και στην αναγκαιότητα η νομοθεσία να καταστεί πιο ακριβής και επικαιροποιημένη.

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στις δηλώσεις του τέως προέδρου Γιώργου Αρέστη πριν από ένα χρόνο, για προβλήματα στέγασης και στελέχωσης τα οποία και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται.

Είναι προφανές, σημείωσε, ότι κάποιοι δεν έχουν προτεραιότητα την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής και έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε χρόνο για εμπλουτισμό προτάσεων από τους αρμόδιους φορείς και αν υπάρξει και πάλι κωλυσιεργία, η Επιτροπή Θεσμών θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων από μόνη της.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι ένα χρόνο μετά την εξέταση του θέματος, τα σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να είναι εκεί καθώς και τα τεράστια κενά στους μηχανισμούς της πολιτείας για έλεγχο και τιμωρία της κακοδιαχείρισης.

Ανέφερε ότι παρά την παρέμβαση της Βουλής, δεν έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία κατά εταιρειών στο σκάνδαλο του αποχετευτικού Πάφου οι οποίες ομολόγησαν, όπως είπε, ενώπιον δικαστηρίου για δωροδοκία.

Μίλησε για πλήρη ασυδοσία και ατιμωρησία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για χρηστή διοίκηση.

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top