ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τ/κ Τύπος για την διάλυση της «κυβέρνησης» και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Ο τ/κ Τύπος για την διάλυση της «κυβέρνησης» και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΚΛ, σύμφωνα με τις τ/κ εφημερίδες που έχουν τίτλους «Τέλειωσε η κυβέρνηση» ή «Τέλειωσε το παιχνίδι» αλλά και το «The end» που έβαλε η Σταρ.

Η Ντεταί έχει φωτομοντάς του Κουντρέτ Οζερσάι και Ερσίν Τατάρ να κάθονται σε ένα μικρό στρόγγυλο τραπεζάκι και να πίνουν καφέ και φέρει τον τίτλο «Να πιούμε έναν καφέ;». Η φράση παλιότερα του Κουντρέτ Οζερσάι ότι ούτε καφέ δεν θέλει να πιει με το ΚΕΕ, αρνούμενος τότε τα σενάρια που τον έφεραν να προχωρά σε συνεργασία με το ΚΕΕ μετά την αλλαγή προεδρίας, αποτελεί από χθες στόχο σχολίων τόσο στα τ/κ ΜΜΕ όσον και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην ηγέτης των Τ/κ και πρώην πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγραψε σήμερα στο Facebook ότι «την ταινία αυτή την είδαμε και στις 2 Απριλίου του 2016. Εκείνο το Σάββατο, η ανώτατη κομματική βουλή του ΚΕΕ είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση». Τα όσα ακολούθησαν μετά από την «κυβέρνηση» που είχε τότε δημιουργηθεί, προκαλούν ανατριχίλα, έγραψε επίσης ο κ. Ταλάτ που δθερωτάται εάν τώρα αυτοί που αρνούνταν να πιουν καφέ με το ΚΕΕ «μετά από ένα χρόνο θα το πιουν τελικά αργά αργά;».

Δεν μας χωρίζουν πολιτικές διαφορές, δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές δήλωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ. Το τί θα κάνουν, είπε ο Κουντρέτ Οζερσαι, αν μείνουν στην αντιπολίτευση ή θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για νέα «κυβέρνηση» θα το αποφασίσει και πάλι το ανώτατο κομματικό τους όργανο.

Ο πρόεδρος του ΚΛ αναφέρθηκε χθες βράδυ σε μυστικές αποφάσεις για εκμισθώσεις «κρατικής» γης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμών από το «υπουργείο δημοσιονομικών», που δεν ήξερε ούτε καν η «πρωθυπουργία»., κάνοντας λόγο σε σοβαρό έλλειμα εμπιστοσύνης.

Δέκα πέντε μήνες ή 460 μήνες άντεξε η τετρακομματική «κυβέρνηση» σύμφωνα με τις εφημερίδες Ντιαλόγκ και Κίπρις Ποστασί. Ο διευθυντής σύνταξης της Κίπρις ποστασί, Ρασίχ Ρεσιάτ γράφει σήμερα ότι με τις εξελίξεις, το κουμπί για τις «προεδρικές» που θα γίνουν του χρόνου την άνοιξη. Το πραγματικό ζήτημα είναι οι «προεδρικές εκλογές» το 2020 και η έξυπνη πολιτικά – όπως γράφει – κίνηση χθες του Σερντάρ Ντενκτάς (να παραιτηθεί ενώ συνεδριάζει το κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι) αυτό έχει ως στόχο, την στάση του Οζερσάι.

Ο Ρεσιάτ σημειώνει επίσης ότι οι άλλοι δύο εταίροι της τετρακομματικής, το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, σε αυτή την «κυβερνητική» κρίση μεταξύ του ΚΛ και του ΔΚ έμειναν απλοί θεατές. Θεωρεί ότι ο Τουφάν Ερχιουρμάν απέδειξε ότι είναι ένα μοντέλο πολιτικού που χρειάζεται ο τόπος, αλλά ήταν άτυχος γιατί δεν μπόρεσε να ελέγξει την τετρακομματική «κυβέρνηση». Θεωρεί επίσης σημαντικό το ποιον θα υποδείξει το ΡΤΚ υποψήφιο για τις «προεδρικές εκλογές».

Ως πολιτικό νέας γενιάς χαρακτηρίζει και τον Κουντρέτ Οζερσάι ενώ εξηγεί και την κατάσταση στα άλλο «συγκυβερνώντα» κόμματα με φόντο πάντα τις «προεδρικές».

Η Γενί Ντουζεν γράφει σήμερα ότι φημολογείται πως βρίσκεται στα σκαριά ήδη η «συγκυβέρνηση» ΚΕΕ – ΚΛ και πως ο Οζερσάι με την στήριξη του ΚΕΕ θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» του 2020, ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία έκανε χωριστές συναντήσεις με τους Οζερσάι και Τατάρ και πως η «συγκυβέρνηση» διαλύθηκε λόγω της κρίσης που υπήρξε με την μη υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Άγκυρα και την μη επαρκή οικονομική βοήθεια από την Τουρκία.

Ο γγ του ΚΚΔ, Χαλίλ Χιζάλ έκανε δήλωση για «εντολές» που μάλλον δόθηκαν. Δεν μπορώ να καταλάβω ανέφερε στην Κίπρις ποστασί, την στάση του κόμματος του Λαού. «Από την μια βγάζουν στη φόρα την διαφθορά του ΚΕΕ και λένε ότι είναι το πιο καθαρό κόμμα, από την άλλη ετοιμάζονται να συνεργαστούν μαζί τους». Σε 45 χρόνια, συνέχισε, 29 «συγκυβερνήσεις» έχουν υπάρξει, τώρα στο δρόμο βρίσκεται η 30η, από τώρα να της ευχηθούμε να ζήσει, κατέληξε ειρωνικά.

Ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης δήλωσε χθες το βράδυ ότι θα στηρίξει μια «συγκυβέρνηση» ΚΕΕ – ΚΛ ή ΚΕΕ – ΔΚ, που όμως θα είναι «κυβέρνηση» μειοψηφίας. Μάλιστα προέβη και σε μια αποκάλυψη λέγοντας ότι πριν 2,5 μήνες είχε επισκεφθεί τον Σερντάρ Ντενκτάς, με τον οποίο είναι και προσωπικοί φίλοι, και τον είχε προειδοποιήσει για πληροφορίες που είχε πως ο κ. Οζερσάι ήθελε να φύγει από την «κυβέρνηση» και να συνεργαστεί με το ΚΕΕ, αλλά – όπως είπε – ο Σερντάρ Ντενκτάς του είχε πει ότι η τετρακομματική είναι σταθερή, αντέχει.

Ο κ. Αρικλί προέβλεψε ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης ΚΕΕ – ΚΛ θα υπογραφθεί και το οικονομικό πρωτοκολλο και θα αρχίσει να ρέει ρευστό χρήμα από την Τουρκία.

Η Αφρίκα σχολιάζει σήμερα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε και έφυγε (σσ: ήταν στα κατεχόμενα το Σαββατοκύριακο) και αμέσως μετά διαλύθηκε η τετρακομματική «συγκυβέρνηση».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top