ΔΙΕΘΝΗ

Επικίνδυνα παιχνίδια μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν που τρομάζουν ΕΕ: «Δεν θέλουμε πόλεμο»

Επικίνδυνα παιχνίδια μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν που τρομάζουν ΕΕ: «Δεν θέλουμε πόλεμο»

Οι ΗΠΑ και το Ιράν πρέπει να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμάκωση στο στρατιωτικό πεδίο», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το σχόλιο της Μογκερίνι ήταν ταυτόσημο με εκείνα που έκαναν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Βρετανίας που έγιναν στις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσει κυρίως για το Ιράν, κι όπου μετέβη για έκτακτη επίσκεψη ο Πομπέο, προκειμένου να παρουσιάσει τις κατ' αυτόν ιρανικές «άμεσες απειλές» στους Ευρωπαίους.

Η ένταση φαίνεται ότι δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που συνήφθη το 2015.

Το ζήτημα προκαλεί τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες πασχίζουν να διατηρήσουν σε ισχύ τη συμφωνία, γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που επιδίωκε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα άρση των κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου, ενώ ο Τραμπ διεμήνυσε στην Τεχεράνη πως θα «διέπραττε πολύ μεγάλο λάθος» εάν «έκανε κάτι» και ότι οι Ιρανοί «θα υποφέρουν πολύ» εάν κάνουν κάτι.

Το σχόλιο αυτό έγινε την ημέρα που η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε «ενέργειες δολιοφθοράς» σε δεξαμενόπλοιά της στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σημειώνεται ότι ήταν σαουδαραβικά τα δύο από τα τουλάχιστον τέσσερα εμπορικά πλοία στα οποία έγινε «σαμποτάζ» στα ανοικτά της περιοχής Φουτζέιρα.

Πάντως, η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο».

Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ κάνουν επιθετικές ενέργειες.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ όμως, διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, παρά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ. 

ΠΗΓΕΣ: Skai.gr/ Newsbeast.gr

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top