ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΠΕ ΑΓ. ΦΥΛΑΣ: Παραλήψεις της Αστυνομίας οδήγησαν σε απαλλαγή των κατηγορούμενων

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΠΕ ΑΓ. ΦΥΛΑΣ: Παραλήψεις της Αστυνομίας οδήγησαν σε απαλλαγή των κατηγορούμενων

Σωρεία παραλήψεων κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης των επισφαλών δανείων από την τότε ΣΠΕ Αγίας Φύλας, από πλευράς ανακριτικών Αρχών, επηρέασε το δικαίωμα των 4 κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη, κάτι που οδήγησε το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, την Τετάρτη (15/5), στην απόφαση για απαλλαγή των κατηγορουμένων και στις 100 κατηγορίες.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Όπως λέχθηκε στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, την Τετάρτη 15/5, το δικαίωμα των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη επηρεάστηκε, λόγω παράλειψης της Αστυνομίας, να ανακρίνει τους 3 εκ των 4 κατηγορουμένων, δηλαδή των 2 επιχειρηματιών και του πρώην Γραμματέα, σε σχέση με τις διάφορες εκδοχές των μαρτύρων κατηγορίας. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η Αστυνομία θα είχε τη δυνατότητα να ελέγξει την ακρίβεια των ισχυρισμών των μαρτύρων κατηγορίας.

Η πιο πάνω παράλειψη, όπως εξήγησε στην απόφαση του το Δικαστήριο, σε συνδυασμό με το ότι η Αστυνομία παρέλειψε να κατηγορήσει προφορικά τους κατηγορούμενους, έχει μεταθέσει το βάρος της απόδειξης των κατηγοριών, από την κατηγορούσα αρχή στους κατηγορούμενους. Έτσι, με συνέχιση της δίκης, οι κατηγορούμενοι θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση έναντι της κατηγορούσας αρχής, αφού σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο, θα υποχρεώνονταν να προβάλουν τη δική τους εκδοχή για πρώτη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου

Πάντως, το Δικαστήριο, αφού εξέτασε όλες τις καταθέσεις που είχε ενώπιον του, παρατήρησε ότι οι κατηγορούμενοι δεν ανακρίθηκαν επί των ουσιωδών θεμάτων που αποτελούν το αντικείμενο των κατηγοριών, ενώ δεν ανακρίθηκαν για πιθανή εμπλοκή τους, άμεση ή έμμεση, όσον αφορά τον καταρτισμό των κατ’ ισχυρισμό ψευδών στοιχείων στις αιτήσεις των δανείων.

Ακόμη, στις περιπτώσεις που κάποιοι κατηγορούμενοι που ανακρίθηκαν ακροθιγώς για συγκεκριμένα θέματα, δεν είχαν ενημερωθεί με σαφή τρόπο για τη μαρτυρία που λήφθηκε εναντίον τους και ούτε κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή, σχετικά με τις κατηγορίες που τους προσάφθηκαν αργότερα.

Στοιχεία τα οποία, δεν δόθηκε η ευκαιρία στους κατηγορούμενους να παρουσιάσουν στην Αστυνομία προς υπεράσπιση τους, σε συνδυασμό με με τις πολύπλοκες υποθέσεις οικονομικής υφής, δεν επιτρέπουν στο Δικαστήριο να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Έτσι, το Δικαστήριο έκρινε ότι το κενό στις μαρτυρίες, δεν θα έπρεπε να καλυφθεί από τους κατηγορούμενους.

Τέλος, το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του ανέφερε ότι οι ενέργειες και οι παραλείψεις από πλευράς Αστυνομίας, αποτελούν παραβίαση του δικαιώματος των κατηγορουμένων για δίκαι δίκη και έτσι απάλλαξε τους κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι 4 κατηγορούμενοι, δύο επιχειρηματίες και δύο εργαζόμενοι της ΣΠΕ Αγίας Φύλας, ήταν αντιμέτωποι από το 2015 μέχρι την Τετάρτη (15/4) με 100 κατηγορίες για υπόθεση επισφαλών δανείων πέραν των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά και την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού την Τετάρτη (15/5), ο επιχειρηματίας Γιώργος Έλληνας, ο επιχειρηματίας Γιώργος Λοής, ο πρώην Γραμματέας της ΣΠΕ Κώστας Παύλου και Διευθυντής Χορηγήσεων Δανείων της ΣΠΕ Γιώργος Αριστοτέλους, απαλλάσσονται από όλες τις κατηγορίες και αποκαθίστανται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top