ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν δίνουν στα μέλη της ΕΜΑΚ το επίδομα δυτών εδώ και 13 χρόνια

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν δίνουν στα μέλη της ΕΜΑΚ το επίδομα δυτών εδώ και 13 χρόνια

Με αφορμή την συνδρομή των μελών της ΕΜΑΚ στις επιχειρήσεις για ανεύρεση σορών των γυναικών που σκότωσε ο κατά συρροή δολοφόνος, τους τελευταίους δύο μήνες, επανήλθε το θέμα ειδικού επιδόματος που παραμένει άλυτο εδώ και 13 χρόνια. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Φιλελεύθερος’η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς ΟικονομικώνΔικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, που αναφέρει ότι την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου υπάγονται τρεις ομάδες αυτοδυτών: Της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας (Λ&Ν.Α) της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ).  

Η κα. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι η ομάδα αυτοδυτών της ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε τους πρώτους μήνες του 2019 σε 34 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της Κόκκινης Λίμνης και της Λίμνης Μεμή. Όπως εξηγεί στις άλλες δύο ομάδες αυτοδυτών (Λ&Ν.Α και ΜΑΕΠ) παραχωρείται το καταδυτικό επίδομα ανά εξάμηνο. Στα μέλη της ομάδας αυτοδυτών της ΕΜΑΚ, αυτό το επίδομα δεν παραχωρείται. Να σημειωθεί ότι, και για τους 12 αυτοδύτες της ΕΜΑΚ, συνολικά το επίδομα θα ανέρχεται περίπου στις €24.000 ετησίως.  

Όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα η κ. Χαραλαμπίδου στην επιστολή της επισημαίνει ότι σε επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας καταγράφεται πως τα μέλη ομάδας αυτοδυτών, η οποία βρίσκεται συνεχώς σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για καταδυτικές αποστολές, εκτελούν τα καθήκοντα τους σε εθελοντική βάση. «Δηλαδή, αν οι 12 αρνούνταν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κόκκινη Λίμνη μετά τα πρόσφατα γεγονότα, δεδομένης της πρόνοιας για εθελοντική υπηρεσία, δεν θα μπορούσε να τους υποχρεώσει κανείς να ανταποκριθούν», αναφέρει.  
  
Σε δηλώσεις της η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «Είναι απαράδεκτο από το 2006 να έχει εγκριθεί η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος από το Υπουργείο Οικονομικών, και λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας του συστήματος να χάθηκε σε διαδικασίες. Οι δύτες της ΕΜΑΚ ίσως να έπρεπε να διεκδικήσουν και αναδρομικά τα δικαιώματά τους που τους είχαν αναγνωριστεί  εδώ και 13 χρόνια αλλά κανένας δεν έκανε τον κόπο να τροποποιήσει τους περί αστυνομίας Γενικούς Κανονισμούς. Ενήμεροι ήταν όλοι, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι το Γενικό Λογιστήριο και την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού.  Καιρός να διορθωθεί μια τόσο μεγάλη αδικία σε βάρος ανθρώπων, μιας επίλεκτης ομάδας  που σώζει ζωές και ανταποκρίνεται πάντα με αυτοθυσία. Καλώ τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας  να ανταποκριθούν θετικά  και να επιβεβαιώσουν την έγκριση που δόθηκε από το 2006». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top