ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία των Ευρωεκλογών στο νησί μας – Οι νικητές και τα ποσοστά- ΠΙΝΑΚΕΣ

Η ιστορία των Ευρωεκλογών στο νησί μας – Οι νικητές και τα ποσοστά- ΠΙΝΑΚΕΣ

Έφτασε η ώρα της κάλπης και ανατρέχουμε στους νικητές και τα «ονόματα» των περασμένων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Του Μιχάλη Μενελάου

Την Κυριακή 26/05 οι Κύπριοι πολίτες, καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους έξι Ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα έτη 2019-2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές ανέρχεται στους 641.181, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ σε εκλογική διαδικασία. Από αυτούς τους 641.181 ψηφοφόρους οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι Κοινοτικοί εκλογείς.

 

Το ιστορικό των Ευρωεκλογών στο νησί μας

Η Κύπρος μπήκε στη «μάχη» των Ευρωπαϊκών Εκλογών με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, όπου «έστειλε» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έξι εκπροσώπους της.

Έκτοτε στο νησί πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια εκλογές για εκλογή Ευρωβουλευτών, με το 2019 να είναι το έτος της τέταρτης εκλογής Βουλευτών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2004, 2009, 2014 και 2019).

Οι πρώτες εκλογές στο νησί μας για ανάδειξη αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεξήχθησαν στις 13 Ιουνίου 2004.

Το 2004 το ΔΗΣΥ με 28,23% «έστειλε» τους Ιωάννη Κασουλίδη και Παναγιώτη Δημητρίου, στην Ευρώπη, ενώ το ΑΚΕΛ με 27,89% απέστειλε και εκείνο με τη σειρά του δυο Ευρωβουλευτές, τους Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και Αδάμο Αδάμου.

Ενώ το ΔΗΚΟ με ποσοστό 17,09% έστειλε τον Μάριο Ματσάκη στο Ευρωκοινοβούλιο και η παράταξη «Για την Ευρώπη», τον Γιαννάκη Μάτση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποχή έφτασε στο 27,50%.

 

Οι δεύτερες εκλογές στο νησί μας, διεξήχθησαν στις 6 Ιουνίου 2009.

Ο ΔΗΣΥ για ακόμη μια φορά «έστειλε» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ελένη Θεοχάρους και τον Ιωάννη Κασουλίδη, για δεύτερη θητεία, με ποσοστό 35,65%. Το ΑΚΕΛ, και εκείνο με τη σειρά του έστειλε τους Τάκη Χατζηγεωργίου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, με ποσοστό 34,90%

Το ΔΗΚΟ με ποσοστό 12,28% κέρδισε μια έδρα, με την Αντιγόνη Παπαδοπούλου να την καταλαμβάνει, ενώ η ΕΔΕΚ «πήγε» στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Κούλλη Μαυρονικόλα και ποσοστό 9,85%

Η αποχή στις εκλογές του 2009 έφτασε το 40,60%!

 

Οι τρίτες (και τελευταίες) εκλογές, διεξήχθησαν στις 25 Μαΐου 2014, όπου ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 37,75% εξέλεξε τον Χρήστο Στυλιανίδη και την Ελένη Θεοχάρους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΑΚΕΛ με ποσοστό 26,98% εξέλεξε τους Νεοκλή Συλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου, ενώ το ΔΗΚΟ με ποσοστό 10,83% «έστειλε» τον Κώστα Μαυρίδη

Η συνεργασία ΕΔΕΚ και Κινήματος Οικολόγων απέδωσε καρπούς καθώς με ποσοστό 7,68% ο Δημήτρης Παπαδάκης, μπήκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Μεγάλος νικητής» ωστόσο ήταν η αποχή, με το ποσοστό της να φτάνει το 56,03%.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top