ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κάλπη

Ευρωεκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κάλπη

Διεξάγονται την Κυριακή  26η Μάιου οι Ευρωεκλογές, οι τέταρτες στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος (2004,2009,2014, 2019).

Πρόκειται για την μεγαλύτερη από πλευράς ψηφοφόρων διαδικασία αφού ο συνολικός αριθμός εκλογέων ανέρχεται στους 641.181. Από αυτούς οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι και 10.559 κοινοτικοί εκλογείς.

Οι πόρτες στα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 – 1300 ενώ εκεί όπου κριθεί αναγκαίο μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι και τα μεσάνυχτα, κάτι φυσικά που θεωρείται απίθανο.

Σύμφωνα με το Γενικό Έφορο Εκλογών  για τις Ευρωεκλογές έχουν οργανωθεί 1095 εκλογικά κέντρα συμπληρώνοντας πως στη Λευκωσία δικαίωμα ψήφου έχουν 217.649 εκλογείς, ακολουθεί η Λεμεσός με 154.496, η Λάρνακα με 95.099, η Πάφος με 54.288 και η Αμμόχωστος με 32.652. Υπάρχουν επίσης και 6.135 εκλογείς θα ασκήσουν το δικαίωμά τους σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά το σωστό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος  ο κάθε ψηφοφόρος δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει και σταυρούς προτίμησης, μέχρι δύο. Δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης,

Αν διαπιστωθεί η τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από δύο το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο αλλά δεν θα μετρούν οι σταυροί προτίμησης.

Ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο αν από αυτό δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ’ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως για παράδειγμα είναι το λευκό ψηφοδέλτιο.

Άκυρο είναι επίσης αν ψηφίσει περισσότερους από ένα συνδυασμό, ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους.

Άκυρο θα είναι επίσης αν ο εκλογέας χρησιμοποιήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από «+» ή «χ» ή «√».

Άκυρο είναι επίσης όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα.

Με δεδομένο ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται ότι μέχρι τις 20:30  της Κυριακής 26/5 θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν. Το αποτέλεσμα όμως δεν θα δημοσιοποιηθεί παρά μόνο τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που θα στηθούν κάλπες για τις Ευρωεκλογές).

«Εκείνη περίπου την ώρα, θεωρούμε ότι θα είμαστε και σε θέση να γνωστοποιήσουμε και τους υποψήφιους που θα καταλάβουν τις έξι έδρες, οι οποίοι και θα ειδοποιηθούν να προσέλθουν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία όπου θα γίνει και η ανακήρυξη» ανέφερε ο Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top