ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουσκ: Συμφωνία επί διαδικασίας αντικατάστασης των επικεφαλής των θεσμών, χωρίς αυτοματισμό

Τουσκ: Συμφωνία επί διαδικασίας αντικατάστασης των επικεφαλής των θεσμών, χωρίς αυτοματισμό

Την πολιτική εντολή να ξεκινήσει τις επίσημες διερευνητικές συνομιλίες για την πλήρωση των θέσεων των Προέδρων της Κομισιόν, του Συμβουλίου, της ΕΚΤ και του Υπάτου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο νυν Πρόεδρός του Ντόναλντ Τουσκ, μετά από το προγραμματισμένο δείπνο των 28 ηγετών, στις Βρυξέλλες.


Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 28 συζήτησαν επί της διαδικασίας ανάδειξης των υποψηφίων και όχι επί ονομάτων.

Ο κ. Τουσκ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε ότι η Συνθήκη προβλέπει πως το Συμβούλιο προτείνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τους υποψηφίους. Σημείωσε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός για τους επικεφαλής υποψηφίους των πολιτικών ομάδων, αλλά ταυτόχρονα το να είναι κανείς "spitzenkandidat" δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού. Διευκρίνισε δε ότι ενδέχεται να αποτελεί επιπλέον προσόν, όμως σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία στο Συμβούλιο και απλή πλειοψηφία στο ΕΚ.

Είπε ακόμα ότι θα ξεκινήσει αμέσως τις διερευνητικές επαφές με τη διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ, «όταν θα είναι έτοιμοι», αλλά και με τα κράτη μέλη. Αναφερόμενος στη διαδικασία των "Spitzenkandidaten", ο κ. Τουσκ ξεκαθάρισε ότι «οι απαιτήσεις της Συνθήκης είναι ανώτερες από κάθε πολιτικό κατασκεύασμα». «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα βρω τον καλύτερο δυνατό τρόπο να διαπραγματευτώ με το ΕΚ καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί πλειοψηφία και στο ΕΚ και κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια θεσμική διαταραχή μεταξύ των θεσμών». Υποσχέθηκε παράλληλα να είναι «όσο το δυνατόν διαφανής γίνεται».

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισαν την αυξημένη προσέλευση των πολιτών, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει πως η ΕΕ είναι μια ισχυρή πανευρωπαϊκή δημοκρατία, και όποιος διαδεχθεί τη σημερινή ηγεσία των θεσμών θα έχει μια πραγματική ισχυρή εντολή από το λαό.

Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον πιο αντιπροσωπευτικό και απαιτούνται 3 κόμματα για πλειοψηφία, δήλωσε για αυτό «προσωπικά χαρούμενος», σημειώνοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι καλός οιωνός».  

«Η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε για μια πιο αποτελεσματική και πιο ενωμένη Ευρώπη», είπε και συμπλήρωσε ότι «ακόμα και παλιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εγκατέλειψαν τη ρητορική τους».

Αποκάλεσε μάλιστα το Brexit ως ένα «εμβόλιο ενάντια στην αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα και τις ψευδείς ειδήσεις».

Το δείπνο των ηγετών κράτησε λιγότερο από τρεις ώρες. Η συνέχεια της διαδικασίας θα δοθεί στις 20 και 21 Ιουνίου, αλλά όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Τουσκ, το αποτέλεσμα εξαρτάται και από τους ηγέτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top