ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ξεσήκωσαν συζητήσεις οι σκέψεις για εισαγωγή γεννήτριων οξυγόνου στα νοσοκομεία -'Πολύ κατώτερη ποιότητα οξυγόνου'

ΚΥΠΡΟΣ: Ξεσήκωσαν συζητήσεις οι σκέψεις για εισαγωγή γεννήτριων οξυγόνου στα νοσοκομεία -'Πολύ κατώτερη ποιότητα οξυγόνου'

Το ΓεΣΥ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από το περασμένο Σάββατο (1/6) και οι σκέψεις για αντικατάσταση ή εισαγωγή νέων ιατρικών προϊόντων στα κρατικά νοσηλευτήρια, φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας.

Ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις βρίσκεται και η πιθανότητα εγκατάστασης γεννητριών Οξυγόνου PSA, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα ιατρικά οξυγόνα, τα οποία βρίσκονται στα κρατικά νοσηλευτήρια τα τελευταία 80 χρόνια.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να μειώσει τα κρατικά ιατρικά έξοδα αφού όπως πληροφορούμαστε το εν λόγω Οξυγόνο -PSA- θα κοστίζει στο κράτος πολύ λιγότερα απ' ό,τι το υφιστάμενο οξυγόνο.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η εν λόγω σκέψη έχει επιφέρει συζήτηση και προβληματισμό στους ιατρικούς κύκλους οι οποίοι εξετάζουν τις διαφορές ανάμεσα στους δυο τύπους οξυγόνων οι οποίες φαίνεται να είναι μεγάλες, αφού όπως υποστηρίζουν καταρτισμένα άτομα πρόκειται για δύο διαφορετικά προϊόντα.

Θα πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα συντήρησης

Όπως μας ανέφερε ο κ. Λούης Αποστολίδης, ειδικευμένο πρόσωπο και χημικός στα ιατρικά προϊόντα, μπορεί το εν λόγω οξυγόνο να στοιχίζει λιγότερα στο κράτος ωστόσο ανάμεσα στα έξοδα θα πρέπει να υπολογιστεί επιπλέον κόστος, εξίσου σημαντικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την αγορά, θα πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα συντήρησης, αγοράς περιφερειακών συσκευών, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα σχετικά.

Η αποφυγή του κόστους ίσως προκαλέσει άλλα προβλήματα

Όσον αφορά στις διαφορές ανάμεσα στα δύο οξυγόνα, ο κ. Αποστολίδης τόνισε: «Οι διαφορές είναι μεγάλες αφού οι γεννήτριες παράγουν εμπλουτισμένο αέρα σε οξυγόνο, με ποιότητα πολύ κατώτερης του ιατρικού οξυγόνου, 93% ±3% αντί του 99,9%».

Από την άλλη πρόσθεσε ότι «το Οξυγόνο PSA δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων νοσοκομείων ή νοσοκομείων που βρίσκονται σε στρατιωτικές περιοχές, όπου η παροχή ιατρικού υγρού ή αέριου οξυγόνου σε φιάλες είναι δύσκολη ή αδύνατη».

«Αυτές οι γεννήτριες έχουν όντως εγκατασταθεί και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και δεκαετίες, αλλά η χρήση τους και ειδικά σε ανεπτυγμένες χώρες είναι σε πολύ περιορισμένους αριθμούς. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες η χρήση τους είναι μηδαμινή».

Παράλληλα, το PSA χρειάζεται εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη συντήρηση του μηχανήματος. Βλάβες του μηχανήματος είναι πολύ πιθανές και αυξάνονται με τη μη σωστή συντήρηση, σημείωσε. 

Μάλιστα, ο κ. Αποστολίδη έδειξε ιδαίτερο προβληματισμό και προς την αναβάθμιση ενός PSA, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατη σε περίπτωση επέκτασης του νοσοκομείου, σε αντίθεση με το Ιατρικό Οξυγόνο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η χρήση του Οξυγόνου 93 η οποία, όπως μας τόνισε: «Είναι αδύνατη σε θεραπείες Υπερβαρικού Οξυγόνου ή για βαθμονόμηση κάποιων συσκευών, καθώς επίσης και σε κάποιες συσκευές αναισθησίας λόγω της αυξημένης ποσότητας Αργόν που περιέχει. Αντίθετα, το Ιατρικό Οξυγόνο χρησιμοποιείται παντού».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top