ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση ΥΠΕΣ στην Χαραλαμπίδου - Παράτυπη η ανανέωση συνεργασίας ΡΙΚ με δικηγορικό γραφείο

Απάντηση ΥΠΕΣ στην Χαραλαμπίδου - Παράτυπη η ανανέωση συνεργασίας ΡΙΚ με δικηγορικό γραφείο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ φαίνεται να μην έλαβε υπόψη τις υποδείξεις του Γεν. Ελεκτή και την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου, ανανεώνοντας εκ νέου την συνεργασία του με το δικηγορικό «Χρυσαφίνη και Πολυβίου».

Της Μαρινέλλας Παναγιώτου

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε απαντητική του επιστολή σε ερώτημα της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, ανανέωσε παράτυπα την συνεργασία του με τον δικηγορικό Οίκο, «Χρυσαφίνη και Πολυβίου» για άλλα τρία χρόνια, παρά τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και του Γενικού Λογιστηρίου.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου, οι συνεργασίες με νομικούς συμβούλους θα πρέπει να έχουν προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα, κατά κανόνα μέχρι και τα πέντε έτη από την έναρξη της εκάστοτε συνεργασίας. Διευκρινίζει επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθούνται οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης μεταξύ των οικονομικών φορέων.   

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, κα. Ειρήνης Χαραλαμπίδου σημείωσε: «Αναφέρομαι στην ερώτηση και σας ενημερώνω ότι, όπως μας έχει πληροφορήσει ο Γενικός Διευθυντής ΡΙΚ με επιστολή του με αρ. φακ. ΓΔ. 17/2019 και ημερ. 18/4/2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ σε συνεδρία του στις 25/7/2017 αποφάσισε την ανανέωση της Συμφωνίας Παροχής Νομικών Υπηρεσιών μεταξύ ΡΙΚ και Δικηγορικού Οίκου Χρυσαφίνη και Πολυβίου Λτδ από 1/1/2018, με διάρκεια τριών (3) ετών με τους ίδιους όρους και το ίδιο συνολικό ετήσιο ποσό αμοιβής».   

Ανέφερε επίσης: «Όπως σημειώνει ο Γ.Δ. ΡΙΚ στην επιστολή του, η πολυετής και πολύπλευρη εξειδίκευση του εν λόγω Οίκου στα νομικά θέματα που αφορούν το ΡΙΚ ήταν ο λόγος για τον οποίο το προηγούμενο Δ.Σ., όπως και παλαιότερα Δ.Σ., προέβησαν στην ανανέωση Συμφωνίας με το εν λόγω Γραφείο. Σημειώνεται παράλληλα η πρόθεση για χρήση και άλλων δικηγορικών οίκων σε κάποιες υποθέσεις».

 Σε άλλο σημείο είπε: «Σας ενημερώνουμε περαιτέρω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβιβάσει σχετική επιστολή προς το Γενικό Διευθυντή ΡΙΚ για συμμόρφωση με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου ΓΛ/ΑΑΔΣ 74 και ημερ. 27/4/2016, όπως και με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, και για τις δέουσες ενέργειες στη λήξη της παρούσας Συμφωνίας, δηλαδή στις 31/12/2020».

«Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις» κατέληξε.

Το θέμα, έθεσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου από τις 22 Ιανουαρίου 2019. «Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2018, κατά την οποία συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το ΡΙΚ για το έτος 2017, απηύθυνα ερώτηση προς τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) του ΡΙΚ σε σχέση με τη διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης με τον νομικό σύμβουλο του ΡΙΚ. Η ερώτησή μου παρέμεινε έκτοτε αναπάντητη» ανέφερε η κα. Χαραλαμπίδου.

Και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει γιατί το ΔΣ του ΡΙΚ προχώρησε σε ανανέωση της συμφωνίας με τον ίδιο νομικό σύμβουλο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου ΓΛ/ΑΑΔΣ 76, ημερομηνίας 27 Απριλίου 2016, η οποία διευκρινίζει ότι θα πρέπει να ακολουθούνται οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης μεταξύ των οικονομικών φορέων και γιατί, αντί να προκηρυχθούν προσφορές με βάση την εγκύκλιο και ως ήταν η εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, προχώρησε με απευθείας ανάθεση στο δικηγορικό γραφείο «Χρυσαφίνης και Πολυβίου».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top