Τσαβούσογλου: «Συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την ‘ε/κ διοίκηση»

Τσαβούσογλου: «Συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την ‘ε/κ διοίκηση»

Με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, και έρχεται η λύση στο Κυπριακό και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι “θα μάθουμε να μοιραζόμαστε”.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “μια λύση η οποία δεν βασίζεται στην ισότητα των δύο πλευρών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”, προσθέτοντας ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια λύση η οποία να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι “το 2017 μείναμε στο Κραν Μοντάνα 11 μέρες αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Παρά τις εποικοδομητικές μας προσπάθειες και επειδή δυστυχώς η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκε σε εφαρμογή”. ‘Οπως είπε, “σήμερα συζητούμε ανεπίσημα για το τί θα διαπραγματευτούμε με την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, την ‘τδβκ’, την Ελλάδα και την Βρετανία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ωστόσο σήμερα και το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα”. “Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι".

Αντίθετα, είπε, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τ/κ λαού’ όπως χαρακτήρισε τους Τ/Κ, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ε/κ πλευρά και Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. "Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε. Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού".

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Στη σκιά των χαμηλών προσδοκιών, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα του Κυπριακού, συναντώνται σήμερα στις 16:00 στη νεκρή ζώνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης Τουφάν Ερχιουρμάν. Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό τετ α τετ των δύο ανδρών, μετά την πρόσφατη παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο και ως εκ τούτου, η πολιτική σημασία της συνάντησης, είναι μεγαλύτερη από τα άμεσα αποτελέσματα, που σήμερα θεωρείται πιθανό να παραχθούν.

BEST OF TOTHEMAONLINE