ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: «Εθνική επιταγή η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού»

Ομήρου: «Εθνική επιταγή η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού»

Στην εκτίμηση ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων  χρόνων όχι μόνο δεν οδήγησε σε λύση, αλλά αντίθετα ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία προέβη ο τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Στον  επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας Μέσα Χωριού Πάφου,Κώστα Καρνάβαλου, Παύλου Ηρακλέους και Δημοσθένη Γεωργίου στην  Εκκλησία Αγίας Μαρίνας – Μέσα Χωριό, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην   πρόσφατη δόλια, λεγόμενη απόφαση του ψευδοκράτους για άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό Τ/Κ διοίκηση κατά παραβίαση των ψηφισμάτων 550 του 1984 και 789 του 1992 και της συμφωνίας Κυπριανού – Ντεντκάς του 1979, που προβλέπουν την απόδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της.

Ο τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε πως αποτελεί πλέον εθνική επιταγή η  ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού.

Με καταγγελία της τουρκικής προκλητικής αδιαλλαξίας, όπως ανέφερε, “ με ετοιμασία περιγράμματος λύσης που να οριοθετεί τα όρια ασφάλειας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας και με ανάδειξη πτυχών της τουρκικής βαρβαρότητας σε βάρος της Κύπρου”.

Όπως συνέχισε,  είναι η καταστροφή αρχαίων μνημείων, θρησκευτικών χώρων λατρείας, σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών και παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων.

Πρόσθεσε μάλιστα πως χρέος μας αποτελεί,  η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας, η  ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης, η  απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η  απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. 

Και επίσης σημείωσε,  η σαφής υπόδειξη πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την τραγωδία με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, οφείλουμε σημείωσε , “ να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, για λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί.  Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών”.

Μια αρχή συνέχισε,  που είναι απολύτως συμβατή και πουθενά δεν αντιμάχεται τη λειτουργία της ομοσπονδίας.  Λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς.  Γιατί, όπως είπε,  δεν μας πάει η μισή πατρίδα. 

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ακόμη πως με την  ευκαιρία του σημερινού μνημόσυνου ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας, προσθέτοντας πως συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας.  Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των εθνικών μας πεπρωμένων, με το βάρος της υπέρτατης θυσίας των ηρώων μας και με συνείδηση της ευθύνης μας, δηλώνουμε παρόντες, μάχιμοι και αποφασιστικοί. Κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση. Γιατί οφείλουμε να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top