ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Εντόπισε δηλητήρια η Υπηρεσία Θήρας σε τρεις επαρχίες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Εντόπισε δηλητήρια η Υπηρεσία Θήρας σε τρεις επαρχίες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στον εντοπισμό φόλων προέβη η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Στον εντοπισμό και συλλογή μεγάλου αριθμού δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλων) προέβη πρόσφατα η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στην περιοχή της Κοινότητας Κάμπου της επαρχίας Λευκωσίας καθώς και σε άλλες περιοχές της Επαρχίας Λευκωσίας και Πάφου.

Η Υπηρεσία, σε ανακοίνωση της εκφράζει λύπη και προβληματισμό για το γεγονός, αναφέροντας ότι δυστυχώς και ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο εντοπισμός και η συλλογή δηλητηρίων αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο.

Ειδικά στην περιοχή Κάμπου, σημειώνεται, τα δηλητηριασμένα δολώματα εντοπίστηκαν σε μεγάλη έκταση και σε αρκετή απόσταση από την κοινότητα καθώς και εντός των ορίων του Δάσους Πάφου.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας επισημαίνει ότι, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία παράνομη μη επιλεκτική μέθοδος θανάτωσης θηλαστικών και πτηνών και σήμερα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου αρπαχτικών πτηνών και σκαντζόχοιρων, τα οποία συνήθως δεν είναι οι στόχοι των δηλητηρίων.

«Δυστυχώς, αυτή η παράνομη μέθοδος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από κάποιους που στοχοποιούν σαρκοφάγα θηλαστικά, στην περίπτωση της Κύπρου αλεπούδες και αδέσποτους σκύλους, με στόχο τη μείωση είτε των ζημιών σε κτηνοτροφικά ζώα, είτε στο θήραμα», προστίθεται.  

Στην Κύπρο, αναφέρει η Υπηρεσία, η δηλητηρίαση είναι μια από τις κυρίες αιτίες δραματικής μείωσης σε βαθμό σχεδόν αφανισμού του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα (η δηλητηρίαση ήταν η αιτία θανάτου επτά (7) γυπών την περίοδο 2015-2016) και μια από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους. 

Αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα, όπως σπιζαετοί, αετοβαρβακίνες, διπλοσιάχινα, ενώ η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς, σκαντζόχοιρους και αγρινά.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας έχει πετύχει φέτος να συμμετάσχει σε ένα εξειδικευμένο Ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα LIFE με στόχο τη προστασία του Γύπα και τη μείωση των δηλητηρίων (LIFE18 NAT/CY/001018 LIFE with VulturesCY), μέσω του οποίου θα προμηθευτεί ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στο ύπαιθρο, μια δράση η οποία θα έχει ως στόχους της τόσο την προστασία της πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των κυνηγετικών σκυλιών, που πολλές φορές είναι και αυτά αθώα θύματα αυτής της απαράδεκτης ενέργειας.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι, η τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top