ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήρι για τα οφέλη από αξιοποίηση αποβλήτων γυαλιού διοργάνωσε ο Δήμος Παραλιμνίου

Εργαστήρι για τα οφέλη από αξιοποίηση αποβλήτων γυαλιού διοργάνωσε ο Δήμος Παραλιμνίου

Εργαστήρι με τίτλο «Οφέλη από την εντατική αξιοποίηση αποβλήτων γυαλιού στις τουριστικές περιοχές», πραγματοποίησε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμος Παραλιμνίου.

 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρεται ότι «το εργαστήρι διοργανώθηκε από το Παραλίμνι αναγνωρίζοντας την επιβεβλημένη ανάγκη για ανακύκλωση» προσθέτοντας πως «οι συνεχώς αυξανόμενες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις - απόρροια διαφόρων και συχνά ετερόκλητων, απρόβλεπτων παραγόντων - επιβάλλουν την ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και την προσήλωση σε «πράσινες» πρακτικές».
 
Το εργαστήρι «πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Invalor 101 - A network for joint valorization of material flows in tourist areas”. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, εκλεκτοί ομιλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσίασαν τους βασικούς στόχους του έργου, τους συμμετέχοντες φορείς, τις καινοτόμες πιλοτικές δράσεις που σχεδιάζονται, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς και τη σημασία τους στην τοπική κοινωνία».

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ο Δήμος Παραλιμνίου σκοπεύει να εγκαταστήσει προσωρινή πιλοτική μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων από γυαλί, από τα οποία - αφού επεξεργαστούν - θα παραχθούν οικοδομικά υλικά χρήσιμα στον Δήμο».
 
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου στο εργαστήρι παρουσιάστηκαν επίσης τα βασικά στοιχεία κατασκευής και λειτουργίας της κινητής πιλοτικής μονάδας για την αξιοποίηση των αποβλήτων γυαλιού, με τη μέθοδο του γεωπολυμερισμού, δόθηκαν πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου, ενώ παρουσιάστηκαν και οι δυνατότητες ανάπτυξης και χρήσης τέτοιων μονάδων σε δημοτικό επίπεδο. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων γυαλιού για τον Δήμο Παραλιμνίου και τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης που σχεδιάζεται, σχετικά με την αντίληψη του κοινού για την ανακύκλωση.
 
Μεταξύ άλλων στο εργαστήρι παρευρέθηκαν Δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υφυπουργείου  Τουρισμού, του Οργανισμού Υγείας και της Υγειονομικής Υπηρεσίας Αμμοχώστου, λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, Γενικοί Διευθυντές ξενοδοχείων, ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και εκπρόσωποι εταιρειών Ανακύκλωσης.
 
Σημειώνεται ότι το έργο “Invalor 101 - A network for joint valorization of material flows in tourist areas” υλοποιείται από τους Δήμους Παραλιμνίου, Μεγάρων και Vlora, από Κύπρο, Ελλάδα και Αλβανία αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Ελλάδα), το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Frederick (Κύπρος), το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Τιράνων (Αλβανία) και το Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven (Βέλγιο). Η ανακύκλωση αναμένεται να συνεισφέρει στην επίλυση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος στους τουριστικούς Δήμους, δηλαδή της συσσώρευσης γυαλιού ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, με παράλληλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Το έργο συγχρηματοδοτείται «από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG V-B BALKAN-MED 2014-2020. Το “Balkan-Mediterranean Programme 2014-2020” είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας, με τη συμμετοχή πέντε χωρών, τριών κρατών - μελών της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα) και δύο - υποψήφιων προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση -  χωρών (Αλβανία και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας). Γενικός στόχος του προγράμματος Balkan Med είναι η προώθηση μιας ολοκληρωμένης εδαφικής ανάπτυξης και συνεργασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αειφορίας της επιλέξιμης περιοχής».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top