ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mέλη κυπριακής παροικίας προς Τερέζα Μέι: «Πλήρη στήριξη και απτή αλληλεγγύη στην Κύπρο»

Mέλη κυπριακής παροικίας προς Τερέζα Μέι: «Πλήρη στήριξη και απτή αλληλεγγύη στην Κύπρο»

Επιστολή προς την απερχόμενη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι με την οποία εκφράζουν την εκτίμησή τους προς το πρόσωπό της, απέστειλαν 13 μέλη της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου και άλλων πόλεων.

Οι υπογράφοντες επικαλούνται τη φράση της πρωθυπουργού κατά την προαναγγελία παραίτησής της ότι ήταν «η τιμή της ζωής της» να υπηρετήσει από αυτή τη θέση τη χώρα και σημειώνουν: «Και για εμάς είναι τιμή να ζούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμούμε πολύ το ότι σας είχαμε πρωθυπουργό τα τελευταία τρία χρόνια».

Επικαλούνται στη συνέχεια την πρόσφατη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών της βασίλισσας Ελισάβετ με την οποία εξέφραζε τη βαθιά του εκτίμηση για την «πλήρη στήριξη και απτή αλληλεγγύη» του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο, όπως ξεκάθαρα δηλωνόταν στην απαντητική επιστολή της κ. Μέι με ημερομηνία 26 Μαΐου, στην οποία η πρωθυπουργός εναντιωνόταν στο τουρκικό σχέδιο για γεωτρήσεις και αναγνώριζε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους.

Στην ίδια δήλωση, σημειώνεται στην επιστολή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωνε ότι βασίζεται στην υποστήριξη τόσο της βρετανικής κυβέρνησης όσο και της βρετανικής αποστολής στην UNFICYP για την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης που θα επηρέαζε αρνητικά και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Αναφερόταν επίσης στους στενούς δεσμούς μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, σημειώνοντας ότι το πολιτικό και διπλωματικό πεδίο των διμερών σχέσεων εξελίσσεται διαρκώς.

Στη συνέχεια οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι η λήξη της πρωθυπουργικής θητείας της Τερέζα Μέι στα τέλη Ιουλίου θα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 45 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Καθώς γιορτάζουμε σχεδόν 75 χρόνια δημοκρατίας, ειρήνης και ελευθερίας μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σας προτρέπουμε να κάνετε τα πάντα στη δύναμή σας ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ως ένα από τα τελευταία μεγάλα επιτεύγματά σας που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού της αγάπης και της ειρήνης, χωρίς κανέναν εγγυητή ή την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Εμείς και ολόκληρη η Κύπρος θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες προς εσάς», καταλήγει η επιστολή των 13 Κυπρίων της Βρετανίας.

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Ελίσσα Ξενοφώντος-Έλληνα, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.

Η επιστολή κοινοποιείται στους φιλοκύπριους Συντηρητικούς βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Δρ Μάθιου Όφορντ, Μάικ Φρηρ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Κρεγκ ΜακΚίνλεϊ, Τιμ Λόουτον, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Μάρτιν Βίκερς, Σέριλ Μάρεϊ, σερ Ντέιβιντ Άμες, Χέλεν Γουάτλεϊ, Μπομπ Μπλάκμαν, Πολ Σκάλι και Χέλεν Γκραντ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top