ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και επιπτώσεις μπορεί να επιβάλει η Βουλή για μη έγκαιρη κατάθεση προϋπολογισμών ημικρατικών

Μέχρι και επιπτώσεις μπορεί να επιβάλει η Βουλή για μη έγκαιρη κατάθεση προϋπολογισμών ημικρατικών

Ακόμα και νομοθεσία που να εισάγει επιπτώσεις σε διευθύνσεις και συμβούλια για μη έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών, είναι διατεθειμένη να επεξεργαστεί η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίασε την Δευτέρα με προσκεκλημένους Γενικούς Διευθυντές και εκπροσώπους υπουργείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης έκανε λόγο για «ταλαιπωρία» της Βουλής από το πρόβλημα των προϋπολογισμών που κατατίθενται αργοπορημένα και σημείωσε ότι από του χρόνου κανένας προϋπολογισμός δεν θα συζητηθεί αν δεν κατατεθεί το αργότερο τον Οκτώβριο.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε ότι οι προϋπολογισμοί, με βάση το νόμο, πρέπει να έρχονται τρεις μήνες πριν από την έναρξη του επόμενου οικονομικού έτους και αν είναι δυνατό να εξετάζονται ταυτόχρονα με τους προϋπολογισμούς των αρμοδίων υπουργείων.
 
Πρόσθεσε ότι με τους νέους κανονισμούς της Βουλής που αναμένεται να ψηφιστούν την προσεχή Παρασκευή, αν ένας ημικρατικός οργανισμός καθυστερήσει να φέρει τον προϋπολογισμό του, η εξέτασή του δεν θα μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα αλλά θα πρέπει να περάσουν 15 μέρες.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αν χρειαστεί θα μπει και σχετική νομοθεσία με επιπτώσεις στο συμβούλιο και διεύθυνση ή Υπουργείου ή ημικρατικού οργανισμού για την ευθύνη καθυστέρησης προϋπολογισμού.
 
Παράλληλα ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε όπως δημιουργηθεί ένα κοινό φορμάτ από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευκολύνεται ο καταρτισμός του προϋπολογισμού και να υπάρχει ομοιομορφία. Κάλεσε παράλληλα τους Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων ή τους ίδιους τους Υπουργούς να προχωρήσουν οι ίδιοι σε ενημερωτικές συσκέψεις για το θέμα με τους δικούς τους ημικρατικούς οργανισμούς.
 
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει να καταρτίζουν τριετείς προϋπολογισμούς.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει την ευθύνη προς πλήρη συμμόρφωση, ενώ εισηγήθηκε όπως συζητηθεί και νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
 
Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδων Καλοζώης ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 9 Απριλίου να μειώσει το χρόνο που έχει για επεξεργασία και έγκριση αυτών των προϋπολογισμού, ενώ το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε εγκύκλιο προς όλους τους ΓΔ των Υπουργείων.  
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Σταύρος Μιχαήλ, είπε ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της έγκαιρης υποβολής των προϋπολογισμών, μια λύση θα ήταν η επιβολή επιπτώσεων.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαλληκκίδης, ανέφερε ότι το Υπουργείου ακολουθεί με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα και θα ανταποκριθεί πλήρως.
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι υπήρξε πλήρης εναρμόνιση με την σχετική εγκύκλιο.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Πενηνταέξ, ανέφερε ότι φέτος για πρώτη φορά ζητείται η ετοιμασία τριετούς προϋπολογισμού, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο κ. Βότσης ανέφερε ότι τόνισαν εμφαντικά και δυναμικά ότι η Βουλή δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την πρακτική των προηγούμενων χρόνων, να τρέχει να ψηφίζει προϋπολογισμούς ακόμα και εντός Μαρτίου, κάτι που νομοθετικά δεν επιτρέπεται. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα τα καταφέρουμε» και πρόσθεσε ότι είναι ένα εγχείρημα το οποίο πρέπει επιτέλους να γίνει.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top