ΚΟΙΝΩΝΙΑ

78χρονη τα έδωσε όλα για την Κύπρο αλλά δεν εγγράφεται στο ΓεΣΥ – Διαβεβαίωση ΟΑΥ στο ThemaOnline ότι θα επιλυθεί

78χρονη τα έδωσε όλα για την Κύπρο αλλά δεν εγγράφεται στο ΓεΣΥ – Διαβεβαίωση ΟΑΥ στο ThemaOnline ότι θα επιλυθεί

Γυναίκα ηλικίας 78 ετών και με μακρά πορεία συνεισφοράς στην Κύπρο, δεν μπορεί να εγγραφεί στο ΓεΣΥ λόγω του ότι η ιθαγένεια στην ταυτότητά της δεν φέρει την ένδειξη «Κυπριακή».

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Το εν λόγω παράπονο έφτασε στη σελίδα μας, το οποίο αφορά γυναίκα 78 ετών η οποία γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Κύπρο από το 1948.

Όπως μας αναφέρθηκε η εν λόγω γυναίκα παντρεύτηκε Κύπριο άνδρα και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ συνεισφέροντας στα κοινά του αγώνα, όπως έπραξε και το 1974 βοηθώντας οικογένειες με παιδιά.

Στη συνέχεια απέκτησε ένα παιδί και από τότε έχει όλα τα ίσα δικαίωματα με τους Κύπριους υπηκόους εκτός από το να εγγραφεί στο νέο σύστημα υγείας (ΓΕΣΥ).

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι η 78χρονη είναι κάτοχος κάρτας νοσηλείας, κοινωνικών ασφαλίσεων και παίρνει κανονικά σύνταξη.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της να εγγραφεί στο σύστημα του ΓεΣΥ, δεν της επιτρέπεται η είσοδος, αφού η κυπριακή της ταυτότητα δεν αναγράφει την Ιθαγένειά της.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μπροστά σε παρόμοια περιστατικά βρίσκονται και αρκετοί άλλοι από τους συμπολίτες που όπως τους ενημερώνουν η κυπριακή τους ταυτότητα δεν αναγράφει υπηκοότητα.

Το εν λόγω πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν κυρίως Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι έτυχε να γεννηθούν σε άλλη χώρα και όχι στην Κύπρο. Έτσι κατά την προσπάθειά τους να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ και να λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος του στο σχέδιο λόγω της υπηκοότητας.

Μετά από επικοινωνία του ThemaOnline με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ, Άθω Τσινωντίδη, θέσαμε υπόψη του όλα τα πιο πάνω. Όπως μας ανέφερε είναι γνώστης του θέματος και διαβεβαίωσε πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος σε συνεργασία με τον προγραμματιστή του συστήματος του ΓεΣΥ.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσινωντίδης, «προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα μαζί με τα αρμόδια τμήματα του Κράτους».

«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε όσους πολίτες κατέχουν την παλαιά μορφής ταυτότητα», συμπλήρωσε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top