ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο υπογράμμισε ο Πρέσβης Ρενέ Τροκάζ

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο υπογράμμισε ο Πρέσβης Ρενέ Τροκάζ

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία υπογράμμισε ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, μιλώντας κατά τη δεξίωση για την Εθνική Εορτή της Γαλλίας που δόθηκε την Τετάρτη (10/7) το βράδυ στη Λευκωσία.

 
Υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κύπρο στα τέλη Ιανουαρίου φέτος, στο πλαίσιο της Συνόδου της ομάδας κρατών «MED 7» που διοργανώθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Τροκάζ επεσήμανε πως σε αυτή τη συνάντηση ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε σαφέστατα για πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και σεβασμό της κυριαρχίας της. «Αυτή είναι η σταθερή θέση της Γαλλίας. Για εμάς, η Κύπρος είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχος», υπογράμμισε.
 
Είπε ακόμη πως «σε θέματα άμυνας, η συνεργασία μας προχωρά γρήγορα επί ίσοις όροις. Αυτή είναι η κοινή πρόθεση των δύο χωρών μας και αυτό κάνουμε εδώ και δύο χρόνια», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. «Σ’ αυτό το θέμα μιλάμε την ίδια γλώσσα σε  Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που εργάζονται για τη λύση. Για εμάς, μια δίκαιη λύση πρέπει να ανταποκρίνεται ασφαλώς στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θεωρούμε ότι για την επανενωμένη Κύπρο η καλύτερη εγγύηση είναι η Ευρώπη», είπε ο κ. Τροκάζ.
 
Ανέφερε ακόμη πως η Γαλλία επιθυμεί τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όχι από συντηρητισμό, όπως είπε, αλλά για τη διασφάλιση της ασφάλειας του νησιού.
 
Ο Γάλλος Πρέσβης υπογράμμισε πως η δύναμη της γαλλοκυπριακής φιλίας επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και αναφέρθηκε στις πολλές επισκέψεις αξιωματούχων της μιας χώρας στην άλλη.
 
Είπε επίσης πως «οι συνεργασίες μας αναπτύσσονται ενεργά» και πως Γάλλοι επενδυτές έρχονται στην Κύπρο ή εδραιώνουν τη θέση τους, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα.
 
Πρόσθεσε πως «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η συνεργασία μας με τους Κύπριους εταίρους ήταν έντονη. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρεσβευτική κατοικία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο γαλλο-κυπριακό λύκειο. Δεκάδες Κύπριοι - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - συμμετείχαν και μας βοήθησαν να τις υλοποιήσουμε και τους ευχαριστώ όλους θερμά, ανέφερε.
 
Είπε ακόμη πως "εορτάσαμε τη γαλλική γαστρονομία στην παρουσία του εγκεκριμένου σεφ στο Παρίσι, Ανδρέα Μαυρομμάτη, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση αυτή".
 
Ο κ. Τροκάζ έστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση ανάρρωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.  
 
Απευθύνθηκε επίσης στους Τουρκοκύπριους, σημειώνοντας πως «ποτέ δεν ξεχάσαμε την τ/κ κοινότητα".
 
Αναφερόμενος στη λήξη της θητείας του στο νησί, είπε πως σε λίγες βδομάδες φεύγει από την Κύπρο και ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και μέσω αυτού τις κυπριακές αρχές «με τις οποίες είχαμε όλα αυτά τα χρόνια μιαν αγαστή συνεργασία».
 
Ευχαρίστησε επίσης τους αρχηγούς των κομμάτων, τους κοινωνικούς φορείς, τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές και πολλούς άλλους ενώ χαιρέτισε ονομαστικά φίλους του στο νησί.
 
"Αγάπησα την Κύπρο και είμαι φίλος της Κύπρου", υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τροκάζ.


 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top