Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Άντρος: Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός για εισήγηση ανανέωσης θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

11.07.2019
15:19
Πολιτική

Την ικανοποίηση του αλλά και τον προβληματισμό του, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, για την εισήγηση Γκουτέρες για ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ικανοποίηση για το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εισηγηθεί την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητα της παρουσίας της στο νησί και τη συμβολή της στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «έμμεσα στέλνει μια προειδοποίηση, αναφέροντας ότι ΄οι όποιες σημαντικές αλλαγές της δομής των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών επί του εδάφους θα απαιτήσουν εκτίμηση των όρων εντολής και των προσφερόμενων πόρων΄».

Σχολιάζοντας, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος ενάντια στις Εκποιήσεις, την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «επαναλαμβάνει με νόημα αυτό που είχε καταδείξει και σε προηγούμενη Έκθεση, ότι δηλαδή ΄υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο, δηλαδή η έλλειψη μιας λύσης για το Κυπριακό, δεν είναι βιώσιμο΄ και ότι ΄ο ορίζοντας μιας ατέλειωτης διαδικασίας χωρίς αποτελέσματα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας΄» και «καλεί ξανά τα μέρη ΄να συμμετάσχουν στην τρέχουσα διαδικασία διαβουλεύσεων εποικοδομητικά, δημιουργικά και με τον απαραίτητο επείγοντα χαρακτήρα΄ υπογραμμίζοντας ότι ΄πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και η εμπλοκή τους πρέπει να εμπνέεται από μια αίσθηση σκοπού και αποφασιστικότητας για να φτάσουν σε ένα επιτυχές τέρμα εντός ορατού ορίζοντα΄».

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο ΓΓ του ΟΗΕ «ασκεί έντονη κριτική προς τις δύο πλευρές για τις λίγες ή καθόλου συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις παρά την επαναλαμβανόμενη ενθάρρυνση που τόσο ο ίδιος όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απευθύνει» και «σημειώνει μάλιστα δεικτικά», όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «ότι συνεχίζουν να διαφωνούν για την ουσία και να κατηγορούν η μία την άλλη για το επίμονο αδιέξοδο».

 «Επίσης απευθύνει έκκληση στους δύο ηγέτες, ανάμεσα σε άλλα, να προβούν σε ξεκάθαρες, ακόμα και μονομερείς κινήσεις για να αποκατασταθεί η κατεστραμμένη εμπιστοσύνη και να επαναρχίσει ο διάλογος με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «εκφράζει ικανοποίηση για την υλοποίηση συμφωνημένων ΜΟΕ, ζητώντας παράλληλα να επιλυθούν τα όποια τεχνικά προβλήματα παραμένουν, καθώς επίσης να συζητηθούν περαιτέρω ΜΟΕ» και «ότι, χωρίς να αλλάζει η στάση του ΟΗΕ όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα στο θέμα της ΄αναγνώρισης΄, αυτό δεν πρέπει από μόνο του να συνιστά αξεπέραστο εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση».  

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «για άλλη μια φορά, ο ΓΓ του ΟΗΕ δυστυχώς δεν τοποθετείται επί της ουσίας για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιορίζεται να επαναλάβει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία, ενώ ζητά από τις πλευρές να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και εξουδετέρωσή της».

«Υπογραμμίζει δε για άλλη μια φορά ότι ΄οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες΄ και ότι αποτελούν ισχυρό κίνητρο ώστε τα μέρη να βρουν ΄μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα΄», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. 

 «Είναι φανερό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί την πλευρά μας συνυπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «ο προσφερόμενος τρόπος για να μην συνεχιστούν τέτοιες εκτιμήσεις με κίνδυνο μάλιστα να χειροτερέψουν αν ο ΓΓ κάποια στιγμή απολέσει τις ελπίδες του για επανάληψη των συνομιλιών είναι ο ΠτΔ καθαρά και ξάστερα και με μόνη προϋπόθεση τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων να πείσει το ΓΓ ότι είναι όντως έτοιμος για συνέχιση των συνομιλιών με τον τρόπο που εισηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο για να αντιμετωπίσει από τη μια τις τουρκικές προκλήσεις και από την άλλη τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν για το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού».

ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα στο θέμα των μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας πρέπει να μας προβληματίσουν

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η ΕΕ κατά της Τουρκίας για ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «σήμερα διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλονται είναι ανεπαρκέστατα και δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά τα οποία διακήρυτταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».

Ανέφερε ότι «οι εξελίξεις μέχρι σήμερα στο θέμα των μέτρων τα οποία αναμένεται ότι θα ληφθούν από την ΕΕ ενάντια της Τουρκίας λόγω της προκλητικότητας της στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρέπει να μας προβληματίσουν όλους και κυρίως την Κυβέρνηση αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών που για εβδομάδες ολόκληρες τώρα, και μήνες ολόκληρους προηγουμένως από τη μια μας έλεγαν ότι είχαμε θωρακίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί κανένας να προκαλέσει προβλήματα»

 «Έλεγε ο Υπουργός Εξωτερικών και τόνιζε ότι έχουμε διαμορφώσει επαρκείς μηχανισμούς αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων και διαπιστώνουμε ότι αυτά καταρρέουν όπως τον χάρτινο πύργο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία όχι μόνο προκαλεί στην ΑΟΖ μας αλλά νομίζω έχει προχωρήσει σε τετελεσμένα τα οποία θα προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες από τη μια στην επανάληψη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού και από την άλλη σε ό,τι αφορά την προοπτική της χώρας μας στο σύνολο της».

Το δεύτερο, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εδώ και μερικές εβδομάδες έλεγαν ότι είχαμε την πλήρη στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ για τη λήψη σοβαρών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, ενώ το ΑΚΕΛ διατύπωνε τότε την αμφιβολία του, όπως είπε, «κατά πόσον η ΕΕ θα προχωρούσε σε επιβολή κυρώσεων τέτοιων που θα υποχρέωναν την Τουρκία να προβληματιστεί για το πώς συνεχίζει στην ΑΟΖ μας».

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ σύμφωνα με την οποία «η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες που θα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλου ότι είμαστε έτοιμοι για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων φτάνει να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, ότι είμαστε έτοιμοι να σεβαστούμε τα δικαιώματα των Τ/κ που προκύπτουν από την ύπαρξη του φυσικού πλούτου είτε στο έδαφος είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε εντατικές διαπραγματεύσεις όπως της ζητεί ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ με στόχο να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία».

«Μόνο η λύση στο Κυπριακό θα οδηγήσει σε αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μόνο η προοπτική της λύσης θα οδηγήσει σε τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μας», κατέληξε.

Σε σχέση με αναφορές ότι το ΑΚΕΛ υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το ΑΚΕΛ θέλει να δυσκολέψουμε την Τουρκία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αν ο κ. (Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος) Αναστασιάδης υιοθετήσει αυτά που λέει το ΑΚΕΛ η Τουρκία θα στριμωχτεί και θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».

«Η Τουρκία διευκολύνεται να προχωρεί στην υλοποίηση τετελεσμένων, στην υλοποίηση των απειλών της με τη στάση την οποία τηρούν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ, αν θέλουμε πραγματικά να δυσκολέψουμε την Τουρκία, είναι να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία προτείνει».

Μόνο έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «θα δυσκολέψουμε την Τουρκία και θα στριμωχτεί, θα υποχρεωθεί να συζητήσει την ουσία των θεμάτων όπου το δίκαιο είναι με το μέρος μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα βρεθεί στην θέση του κατηγορούμενου η Τουρκία αν πει ότι δεν προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις αν εμείς πείσουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είμαστε έτοιμοι πραγματικά να ξεκινήσουμε και να πάμε μέχρι τέλους αυτή την φορά».

Από ΚΥΠΕ