ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΛΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕ: Το αργότερο σε μια εβδομάδα θα αποσταλεί η επιστολή του Προέδρου για την πρόταση Ακιντζί

ΠΑΛΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕ: Το αργότερο σε μια εβδομάδα θα αποσταλεί η επιστολή του Προέδρου για την πρόταση Ακιντζί

Σε μια εβδομάδα το αργότερο αναμένεται να αποσταλεί στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε σχέση με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί για το θέμα των υδρογονανθράκων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.

Σε ό,τι αφορά τις γραπτές τοποθετήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την Τρίτη (16/07) από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Πάλμας είπε πως από το ΑΚΕΛ αναμένεται να σταλεί σήμερα το περιεχόμενο της εισήγησής του επί διαφόρων πτυχών. Ξεκινήσαμε και κάνουμε τον σκελετό της επιστολής, και θα δοθούν μια με δυο ημέρες σε όλα τα κόμματα αν έχουν την επιθυμία να στείλουν τις θέσεις τους γραπτώς, είπε.

"Θα δώσουμε χρόνο σήμερα και αύριο να μας στείλουν τις προτάσεις τους γραπτώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν. Η ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε (στην επιστολή του Προέδρου) πράγματα με τα οποία διαφωνούμε", σημείωσε ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω.

Ερωτηθείς αν στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, εκτός από την επεξήγηση των λόγων για την απόρριψη της πρότασης του κ. Ακιντζί θα γίνεται κάποια αντιπρόταση, ο κ. Πάλμας είπε πως η λέξη αντιπρόταση ενέχει τον κίνδυνο παραπομπής στην εξίσωση ενός αναγνωρισμένου κράτους μέλους της διεθνούς κοινότητας με ένα μη κράτος.

`Αρα λοιπόν αν θα υπάρξει κάτι πρέπει να είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που να μην παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε αυτό το πράγμα, πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως υπάρχει μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού εκ μέρους του κ. Ακιντζί, να φύγουμε από την ουσία του διακυβεύματος, που είναι η λύση του Κυπριακού.

"Υπάρχουν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, οι οποίες έγιναν συμφωνία, και υπάρχει και η επαναβεβαίωσή τους από τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί", ανέφερε. Η συμφωνία αυτή αφορά το ότι τα ενεργειακά θα τα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ψηφίστηκε και η νομοθεσία για το Ταμείο Υδρογονανθράκων όπου θα κατατίθενται τα χρήματα, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, πρόσθεσε ο κ. Πάλμας

Άρα σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες καθησυχάζονται. Αν θα πρέπει να προστεθεί ακόμα κάτι αυτό δεν θα παραπέμπει σε "συνομιλία δυο κρατών", υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Ο κ. Πάλμας είπε ακόμη πως το πιο πιθανόν είναι η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη να αποσταλεί με τον ίδιο τρόπο που διαβιβάστηκε η πρόταση του κ. Ακιντζί, δηλαδή μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας κατά των μέτρων της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, ο κ. Πάλμας είπε πως οι Ρώσοι έλαβαν αυτή τη θέση διότι και οι ίδιοι έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Παράλληλα σημείωσε πως στα θέματα της ΑΟΖ οι Ρώσοι «μας στήριξαν. Διαφώνησαν με την Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε και για την επιθετικότητα την οποία εξέπεμψε», ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top