ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τα βάζουν τα Μη Εκτελεστικά Μέλη της Κεντρικής Τράπεζας

Με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τα βάζουν τα Μη Εκτελεστικά Μέλη της Κεντρικής Τράπεζας

Επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της KT, αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα Μη Εκτελεστικά Μέλη της Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν επιτακτική ανάγκη όπως γίνουν ενέργειες που να αποκαθιστούν την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας, που είναι απαραίτητη για την πορεία ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας ενώ αναφέρονται και σε σύγκρουση συμφερόντων για την Διοικητή.

Σε Δελτίο Τύπου των: Σταύρου Ζένιου, Νίκου Κωνσταντίνου, Φίλιππου Μαννάρη, Ανδρέα Περσιάνη και Μιχάλη Πολυδρίδη αναφέρεται ότι η διεκπεραίωση των πρωτοβουλιών που έχουν τροχιοδρομηθεί είναι απαραίτητη και θα συνεισφέρει στην πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας μας.

Όπως διευκρινίζουν, είχαν εγείρει στη Διοικητή προφορικά τον Οκτώβριο και γραπτώς το Νοέμβριο, τα θέματα που αφορούσαν τη σύγκρουση συμφερόντων της, που επηρεάζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. “Η Διοικητής μας διαβεβαίωσε γραπτώς στις 14 Νοεμβρίου ότι είχε επιλύσει το θέμα. Η σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στην Αρχή Εξυγίανσης και υποσκάπτει την αξιοπιστία της Αρχής”.

Αναφέρουν επίσης ότι το θέμα που προέκυψε με τη λίστα δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) αφορά αποκλειστικά πρωτοβουλία της Διοικητού για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο δεν ήταν ενήμερο. Αυτή η ενέργεια υπόσκαψε την εμπιστοσύνη προς την Τράπεζα και την αξιοπιστία του θεσμού, σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, οι πρωτοβουλίες μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τους τελευταίους 18 μήνες, συνιστούν “στο σύνολο τους προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας της Κεντρικής Τράπεζας από ρόλο πυροσβέστη σε ρόλο μονάδας πρόληψης επερχομένων οικονομικών κρίσεων και διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Είναι πεποίθηση μας ότι μια τέτοια κουλτούρα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την καταστροφή του 2012-2013”.

Στις επιτυχίες του παρόντος ΔΣ εντάσσουν την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και την επιτυχή έκβαση των τεστ αντοχής όλων των συστημικών τραπεζών της Κύπρου.

Με πρωτοβουλίες μελών του ΔΣ, προστίθεται, ολοκλήρωσε ή τροχιοδρόμησε τα ακόλουθα μείζονα θέματα για τη χώρα και την Κεντρική Τράπεζα:

1. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2014, πριν ακόμη προκηρυχθούν εκλογές στην Ελλάδα, αναλύθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις ρευστότητας και λήφθηκαν προληπτικά μέτρα προς διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας μας.

2. Μείωση των δανειστικών επιτοκίων σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε σημαντική ένεση ρευστότητας για την πραγματική οικονομία. Η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων παρακολουθείται.

3. Αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας στην οργανωτική δομή, λειτουργία και διακυβέρνηση.

4. Έρευνα για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Έρευνα για την πώληση των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην

Ελλάδα τον Μάρτιο 2013.

Μαζί με τα προαναφερόμενα, αναφέρουν τα Μη Εκτελεστικά Μέλη, το ΔΣ διόρθωσε σοβαρές αδυναμίες στη διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας με τη σύσταση Επιτροπής Κινδύνων, Επιτροπής Προϋπολογισμού και Επιτροπής Επενδύσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, αναφέρεται, υλοποιήθηκαν με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας και την αγαστή συνεργασία του με το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τον Ιούλιο του 2014 ανατέθηκε με νομοθετική ρύθμιση η Αρχή Εξυγίανσης στην Κεντρική Τράπεζα, σημειώνεται τονίζοντας ότι με την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της Αρχής Εξυγίανσης διαπίστωσαν σημαντικές καθυστερήσεις στη διαχείριση νομικών υποθέσεων της Λαϊκής τράπεζας και το Συμβούλιο πήρε γρήγορα αποφάσεις.

“Όσο αφορά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής τράπεζας, υποβλήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 2015 σύμβαση προς επικύρωση για διορισμό Συμβούλου για πώληση των περιουσιακών στοιχείων. Το Διοικητικό Συμβούλιο απεφάσισε την ταχεία επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου με σημαντικές εξοικονομήσεις”.

Παρόλα αυτά, αναφέρουν τα Μη Εκτελεστικά Μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για το ΔΣ και την αποτελεσματική λειτουργία της Τράπεζας, προτείνοντας εισηγήσεις, τις οποίες θεσμικά δεν έχουν την αρμοδιότητα να υλοποιήσουν, αλλά πιστεύουν – όμως αναφέρουν - πιστεύουν ότι θα συμβάλουν θετικά στην περαιτέρω βελτίωση του θεσμού. Προτείνουν όπως: 1. ανατεθούν δια Νόμου καθήκοντα στους Εκτελεστικούς Συμβούλους. 2. Μετέχουν στην Αρχή Εξυγίανσης ως παρατηρητές εκπρόσωποι, αντιπρόσωποι των πιστωτών της Λαϊκής και του ευρωπαϊκού Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism).  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top