Προειδοποιεί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών: «Εύκολο να αρχίσεις σύρραξη, αδύνατο να την τελειώσεις»

Προειδοποιεί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών: «Εύκολο να αρχίσεις σύρραξη, αδύνατο να την τελειώσεις»

 Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε την Τρίτη 23/07 τη Δύση να μην "ξεκινήσει μια σύρραξη ", τονίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, έπειτα από τη σύλληψη από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης την Παρασκευή του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ.

Το Λονδίνο χαρακτήρισε τη σύλληψη του Stena Impero ως μια πράξη "κρατικής πειρατείας" σήμερα και ξεκίνησε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής για τον ασφαλή διάπλου του Στενού του Χορμούζ.

Μιλώντας από την Νικαράγουα, ο Ζαρίφ τόνισε ότι το Ιράν έλαβε μέτρα ενάντια στο δεξαμενόπλοιο για να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και όχι σε αντίποινα για τη σύλληψη ενός ιρανικού τάνκερ από τη Βρετανία πριν από δύο εβδομάδα στο Γιβραλτάρ. "Να ξεκινήσεις μια σύρραξη είναι εύκολο, να την τελειώσεις θα ήταν αδύνατο", προειδοποίησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, μετά από συνάντησή με τον Νικαραγουανό ομόλογό του.

"Είναι σημαντικό για όλους να αντιληφθούν, είναι σημαντικό για τον Μπόρις Τζόνσον να καταλάβει ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τη σύγκρουση", επισήμανε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στον επικρατέστερο για νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Το Ιράν επιθυμεί να έχει ομαλές σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό", πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο περιστατικό της Παρασκευής, υποστήριξε ότι οι ιρανικές δυνάμεις έδρασαν όταν παρατήρησαν ότι το βρετανικό δεξαμενόπλοιο δεν τηρούσε τους κανόνες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και πλοήγησης στο Στενό του Χορμούζ, για το οποίο υπεύθυνο είναι το Ιράν. Σε αντίθεση, χαρακτήρισε τη σύλληψη του ιρανικού πλοίου ως "πειρατεία" και "παραβίαση του διεθνούς δικαίου" από τις αρχές της Βρετανίας και του Γιβραλτάρ.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ με τον θάνατο καθηγήτριας στην Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκεφαλικό μετά από bullying - «Της πετούσαν μπουκάλια και βιβλία»
Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια Αμερική
Νέο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται - Δείτε σε ποια περιοχή και πότε - Φωτογραφίες
VIDEO: Σειρήνες στη Βάση Ακρωτηρίου - Βρετανίδα σύζυγος στρατιωτικού αφηγείται τη δραματική νύχτα με τις κόρες της - «Κάναμε φωλιά...»
Όξφορντ: Πένθος για 15χρονη αθλήτρια - Άφησε την τελευταία της πνοή κατά την διάρκεια αγώνα
Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής - Όλες οι πληροφορίες
Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο Ανώτερου Υπαστυνόμου - Η παράκληση της οικογένειας για την κηδεία - Δείτε φωτογραφία του

 

 

 

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει κύμα επιθέσεων και το Ιράν απαντά με μπαράζ πυραύλων και drones. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE