ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπάζουν τη σιωπή τους Σωτήρης και Μίνα και μιλούν για ‘μαγειρεμένο’ πόρισμα – ‘Ο Ν. Σαμψών πλήρωσε για τα λάθη όλων’ – VIDEO

Σπάζουν τη σιωπή τους Σωτήρης και Μίνα και μιλούν για ‘μαγειρεμένο’ πόρισμα – ‘Ο Ν. Σαμψών πλήρωσε για τα λάθη όλων’ – VIDEO

Για μαγειρέματα με στόχο να φορτώσουν στις πλάτες του Νίκου Σαμψών το βάρος των τραγικών εκείνων γεγονότων του Ιουλίου του 1974, κάνει λόγο ο γιος του Σωτήρης.

Ο 54χρονος δικηγόρος, σε μια μοναδική συνέντευξη του ιδίου και της αδερφής του Μίνας στον Πέτρο Μελαΐση (ΣΙΓΜΑ), έσπασαν τη σιωπή τους καταθέτοντας τις δικές τους θέσεις για τα όσα προσάπτουν στον πατέρα τους.

Ο τότε 9χρονος Σωτήρης, είπε ότι ο ίδιος και η αδερφή του Μίνα, ήταν μαζί με τον πατερά τους το πρωινό της 15ης Ιουλίου κατά το πραξικόπημα και γνωρίζουν δια ζώσης ότι ο Νίκος Σαμψών δεν είχε καμία σχέση με αυτή την εξέλιξη.

Ο Σωτήρης Σαμψών μίλησε για κάποιους που «άλλα του λένε πίσω από κλειστές πόρτες και άλλα δημοσίως».

Και ακολούθως έκανε το ξέσπασμά του μιλώντας για το πόρισμα της κυπριακής Βουλής: «Την αλήθεια θέλουμε να πουν. Δεν μπορεί ένας φάκελος της Κύπρου, ο οποίος έγινε στην κυπριακή βουλή για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες να έρχεται αυτή τη στιγμή και να βρίσκεται στο απυρόβλητο από την Πολιτεία και από τα πολιτικά κόμματα. Είναι αναξιόπιστο αυτό το πόρισμα. Είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου για τον Νίκο τον Σαμψών. Προσπαθούν να του αποδώσουν ότι ήταν στον Πόρο στις 12 του Ιούλη του ’74 προπαρασκευάζοντας το πραξικόπημα, ενώ ήταν στην Κύπρο. Κι επειδή μετά δεν τους έβγαινε η ημερομηνία της 12ης Ιουλίου, είπαν ότι ήταν στις 11. Κι επειδή στις 11 μιλούσε στη Βουλή ο Νίκος ο Σαμψών και έλεγε ‘ξυπνάτε γιατό θα φορέσουμε φέσι και οι Τούρκοι δεν θα ξεχωρίσουν ποιοι είναι Μακαριακοί, ποιοι είναι Γριβικοί, ποιοι είναι δεξιοί, ποιοι είναι αριστεροί, όταν θα μπουν μέσα και θα μας σφάξουν’ (…) Και τους τα έλεγε, όπως τους τα έλεγε για χρόνια και από την εφημερίδα, από την Μάχη που τους καλούσε -και τον Μακάριο και τον Γρίβα και όλους- να συνετιστούν και να τα βρουν και να σταματήσει ο εμφύλιος σπαραγμός».

Και συνέχισε ο Σωτήρης Σαμψών: «Ο φάκελος της Κύπρου, της Βουλής των Ελλήνων, αποδεικνύει και επιβεβαιώνει όσα για χρόνια ο Νίκος Σαμψών έλεγε και έφταναν σε αυτιά μη ακουόντων. Καμία σχέση με την προπαρασκευή».

https://www.youtube.com/watch?v=4lzTNhYJypU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR221tt3E3ev8_ijA_MapcUIIkDOlbP2geK7gcdBDONuQkvGIYyyGqlvQfE

Την σκυτάλη πήρε η Μίνα, θέτοντας θέμα διαστρέβλωσης πραγματικών γεγονότων. Αφού πρώτα χαρακτήρισε διάτρητο το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής, είπε πως η μητέρα της δεν είχε κληθεί να καταθέσει. Κι όταν πήγε με δική της πρωτοβουλία να το κάνει, ανέφερε πως ‘ο άνδρας μου δεν έλειπε πριν από το πραξικόπημα’. «Και το πόρισμα λέει ότι η σύζυγος του κύριου Σαμψών είπε ότι ο σύζυγός της έλειπε» πρόσθεσε η Μίνα για να στηρίξει τα όσα ανέφερε. Μάλιστα, είπε ότι για την μαρτυρία της μητέρας της έχει αδιάσειστα στοιχεία που καταδεικνύουν πως άλλα έλεγε, κι άλλα καταγράφηκαν στο πόρισμα.

Στη συνέντευξη τα δυο αδέρφια τοποθετήθηκαν και για τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν. Η Μίνα μίλησε για τον πατέρα της που έφυγε πικραμένος από τη ζωή. «Πάρα πολλές φορές έκλαιγε» είπε και πρόσθεσε πως ο πατέρας της έλεγε «θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν θα πρόδιδα ποτέ την πατρίδα μου».

Η Μίνα μίλησε και για εκφοβισμό που δέχονταν στο δημοτικό σχολείο και όταν τους πέταξαν κόκκινη μπογιά για το αίμα των παιδιών που έχασαν Κύπριες μανάδες στον πόλεμο του 1974… Είπε όμως πως δεν κράτησε κακία και προσπάθησε έστω και για λίγο να μπει στη θέση αυτών των μανάδων που έχασαν παιδιά για να τις δικαιολογήσει…

Είπαν και για το πώς είναι να μεγαλώνεις με πατέρα στη φυλακή, με πατέρα στην εξορία, αλλά και τα προβλήματα που κληρονόμησαν. «Είχε καταστραφεί οικονομικά η οικογένεια με τη φυλάκιση του Νίκου Σαμψών. Σήμερα έχουμε υποχρεώσεις που σαν παιδιά του κληθήκαμε να αναλάβουμε» είπε ο Σωτήρης.

Η Μίνα μίλησε και για τα προσωπικά της συναισθήματα: «Όταν περνώ από τον Τύμβο και βλέπω όλους αυτούς τους σταυρούς αρρωσταίνω. Είναι πολύ δύσκολο –καλώς ή κακώς- κάποιος να σου έχει φορτώσει την τραγωδία όλου του τόπου σου στους ώμους σου. Είσαι 5 χρονών, είσαι 9 και δεν μπορείς να το διαχειριστείς. Και περνάς από πολύ δύσκολες διαδρομές για να καταλήξει και να πεις ‘ναι, ο πατέρας μου είναι ένας ήρωας, βοήθησε πάρα πολύ κόσμο’. Αν έκαμε λάθη, που έκανε λάθη, πλήρωσε και με το παραπάνω. Και πλήρωσε για τα λάθη όλων. Όλοι έπαιξαν το ρόλο τους, όλοι έκαναν λάθη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top