Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Επίλυση θεμάτων για μετακίνηση πετρελαιοειδών και υγραερίου εντός 15 ημερών ζητά η Λάρνακα από επτά Υπουργούς

25.07.2019
13:43
Κοινωνία

Ο Δήμος Λάρνακας με επιστολή του σε επτά Υπουργούς της κυβέρνησης ζητεί όπως εντός 15 ημερών επιλυθούν ζητήματα και εκκρεμότητες που αφορούν τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό του μέτωπο στο Βασιλικό.Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «τη Δευτέρα 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στη περιοχή Βασιλικού».
 
Σε συνέχεια της συνάντησης «ο Δήμος Λάρνακας απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία επισημαίνει ότι παρά τις όποιες θετικές ανακοινώσεις, που έγιναν ως προς τον προγραμματισμό μετακίνησης των Εγκαταστάσεων Υγρών Καυσίμων εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, προκύπτουν θέματα τα οποία όπως παρουσιάστηκαν στη συνεδρία, είναι δυνατό να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις».

Συγκεκριμένα «η θέση του Προέδρου της Αρχής Λιμένων Κύπρου ότι το Λιμάνι του Βασιλικού δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αναμενόμενες αυξημένες ανάγκες με τη μεταφορά των πλοίων, που θα εκφορτώνουν υγρά καύσιμα της Εταιρείας Petrolina και που σήμερα αγκυροβολούν στη Λάρνακα, τορπιλίζει τις όποιες ελπίδες για ομαλή λειτουργία των Εγκαταστάσεων μέχρι την κατασκευή του νέου αγκυροβολίου. Σε επικοινωνία του Δήμου Λάρνακας με εκπροσώπους της Εταιρείας εκφράστηκε αντίθετη άποψη και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες επαφές που είχαν με το Διαχειριστή του Λιμανιού (Τσιμεντοποιείο Βασιλικού)».
 
Ως εκ τούτου, ο Δήμος στην επιστολή του αναφέρει ότι «απαιτείται διερεύνηση εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας ώστε να αποφευχθούν θέματα που θα δυσκολέψουν την ομαλή λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων».
 
Ακόμα «η διαπίστωση ότι δεν υποβλήθηκαν ακόμη από τις δύο εταιρείες που κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων, αιτήσεις για εξασφάλιση Πιστοποιητικών / Επιθεωρήσεων πριν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οδικού χάρτη του Μνημονίου Συναντίληψης, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, μη τυχόν προκληθούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
 
Στη συνάντηση εκφράστηκε «από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η θέση για σημαντικές τροποποιήσεις που έγιναν στο σχεδιασμό των προτεινόμενων δεξαμενών της κοινοπραξίας υγραερίου και ότι αυτό θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αδειοδότηση σε σχέση με τη Μελέτη Sevezo και θα προκληθεί σημαντική καθυστέρηση για την επαναξιολόγηση της. Σε επικοινωνία του Δήμου Λάρνακας με την Κοινοπραξία, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι Σύμβουλοι τους έλαβαν υπόψη όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και τις απαιτήσεις Sevezo. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τους αρμοδίους». 

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι διαπιστώθηκε «καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των θέσεων της Εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ» για τον τελικό τους προγραμματισμό και την υποβολή αιτήσεων για την κατασκευή δικού τους τερματικού υγραερίου». 

Το Δημοτικό Συμβούλιο «θεωρεί την προσωπική παρέμβαση τόσο του Υπουργού Ενέργειας όσο και των άλλων αρμόδιων Υπουργών, αναγκαία για διερεύνηση των θεμάτων, εξασφάλιση των οποιονδήποτε διευκρινίσεων και επίλυση τυχόν προβλημάτων. Λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων και της πιθανότητας, εάν δεν διευθετηθούν, να προκύψουν σοβαρές καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί ότι εντός 15 ημερών τα πιο πάνω ζητήματα / εκκρεμότητες, πρέπει να επιλυθούν».  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «σημειώνει με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία, τα όσα αναφέρθηκαν στην επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς και αναμένει το συντομότερο να ενημερωθεί για τις εξελίξεις».