ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Καδής: Δίπλα στους κλάδους της αμπελουργίας και της οινοποίησης η Κυβέρνηση

Κ. Καδής: Δίπλα στους κλάδους της αμπελουργίας και της οινοποίησης η Κυβέρνηση

Στη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στους αλληλένδετους κλάδους της αμπελουργίας και κατ’ επέκταση στην οινοποίηση αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια που τέλεσε στο 5ο Φεστιβάλ Κρασιού και της έκθεσης παραδοσιακών προϊόντων Πάφου που διοργανώνει η οινοβιομηχανία ΣΟΔΑΠ στο οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ στο Στρουμπί σε συνεργασία με το κέντρο προώθησης παραδοσιακών προϊόντων Κύπρου, ανέφερε πως η αμπελουργία και κατ’ επέκταση η οινοποίηση, αποτελούν βασικά στοιχεία της αγροτικής μας οικονομίας, αφού συντείνουν στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, προσφέρουν θέσεις εργασίας, βελτιώνουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας και συμβάλλουν στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού.

Βασικό στοιχείο της πολιτικής μας, είπε, “ είναι τα μέτρα του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης της Αμπελουργίας, μέσω του οποίου διατίθενται ετησίως για τον κλάδο περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενισχύονται με επιπλέον ποσά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης”.

Aκολούθως ο κ. Καδής ανακοίνωσε πως το προσεχές φθινόπωρο θα προκηρύξουν εκ νέου το επενδυτικό μέτρο, με ιδιαίτερη στόχευση στις ορεινές περιοχές, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού αμπελώνα. Μέσω της νέας προκήρυξης, οι αμπελουργοί μας, συνέχισε, “ θα μπορούν, με απλοποιημένες διαδικασίες, να αποκτήσουν μοντέρνα μέσα παραγωγής, με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται μέχρι και 70% του επιλέξιμου κόστους”. Στόχος μας σημείωσε, είναι να εδραιώσουμε τους «Οίνους της Κύπρου» στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, επιδιώκοντας την αναγνωρισιμότητά τους και την προώθηση της χώρας μας ως ενός ξεχωριστού οινοπαραγωγού προορισμού, προσφέροντας αυτό που ο καταναλωτής μπορεί να γευτεί μόνο στον τόπο μας, την κουμανταρία, το Μαραθεύτικο, το Ξυνιστέρι.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η αναγνωρισιμότητα που επιδιώκεται, είναι η καλύτερη απάντηση στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από τους χαμηλού κόστους εισαγόμενους οίνους, μιας από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οινοπαραγωγοί μας.

Ο Υπουργός Γεωργίας συνεχάρη τον ΣΟΔΑΠ για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας και κυρίως βραβευμένων σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών και άλλων προϊόντων. Εξέφρασε δεν την ικανοποίηση του που η εκδήλωση αυτή καθιερώνεται ως θεσμός, τιμώντας τον κυπριακό οίνο και τον κύπριο αμπελουργό και προβάλλοντας ταυτόχρονα την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μας.

Αναφερόμενος στην οινοβιομηχανία ΣΟΔΑΠ είπε ότι αυτή, παραλαμβάνει το ένα τρίτο περίπου της παραγωγής του κυπριακού αμπελώνα, δημιουργώντας και προσφέροντας τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις εκείνες που θα καταστήσουν ανταγωνιστικά, σε ποιότητα και τιμή, τα οινικά προϊόντα των συνεργατών του.

Απόδειξη αυτού συνέχισε, οι πολλές διακρίσεις σε ξένους και εγχώριους διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων και το Μέγα Χρυσό Μετάλλιο για την κουμανταρία «Saint Barnabas», στον φετινό 12ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Οίνου.

Σημειώνεται πως το φεστιβάλ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται απόψε με την συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων και τους Ελλαδίτες τραγουδιστές Τριαντάφυλλος και Σάσα Μπάστα.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top