ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν βοηθά στο καλό κλίμα»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν βοηθά στο καλό κλίμα»

Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί την Παρασκευή 09/08.

Η συνάντηση ξεκίνησε από τις 09:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 09/08.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και αποφασίστηκε η διεξαγωγή άτυπης πενταμερούς, η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ όπως επίσης και η επιστροφή της Jane Holl Lute, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση.

Σε δηλώσεις του το στο Προεδρικό, με την άφιξή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας γύρω στις 13:25, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε πως θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους εντός ολίγου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος επέστρεφε στις 14:30 και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως παραμένει στο τραπέζι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αρκεί να είναι ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος.

Ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα είναι ένα εκ των αντικειμένων που θα συζητηθούν.

Μεταξύ των θεμάτων ήταν και το θέμα των υδρογονανθράκων, όπου ο πρόεδρος ήγειρε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν βοηθά στο καλό κλίμα αλλά στις καχυποψίες των Ελληνοκυπριών.

Ακόμη υπήρξε και διάλογος για την πρόταση του Ακιντζί για την δημιουργία μικτής επιτροπής για την αδειοδότηση των ενεργειών στην ΑΟΖ, όπου ο Πρόεδρος την απέρριψε και έκανε αντιπροτάσεις όπως ανέφερε.

«Εάν θέλουμε να υπάρξει θετικό κλίμα εμπιστοσύνης και προοπτική, θα πρέπει τα ΜΟΕ να αφορούν την ουσία των προβλημάτων των Κυπρίων πολιτών και όχι να είναι συμβολικά», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπου και ανέφερε πως ήγειρε το πρόβλημα της Αμμοχώστου.

Στο Προεδρικό βρέθηκαν στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου που περίμεναν την επιστροφή του Προέδρου και να ενημερωθούν για όσα διημείφθησαν στην άτυπη συνάντηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών:

«Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακίνκι συναντήθηκαν στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Elizabeth Spehar.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυρία Jane Holl Lute με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού με αίσθηση του επείγοντως.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει, συμπεριλαμβανομένης της διασυνδεσιμότητας του ηλεκτρισμού και της διαλειτουργικότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μέτρα που διευκόλυναν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top