ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν ο Τάσος Ισαάκ κατέβασε την τουρκική σημαία από φυλάκιο - «Αν είχα χίλιους σαν και δαύτον»

Όταν ο Τάσος Ισαάκ κατέβασε την τουρκική σημαία από φυλάκιο - «Αν είχα χίλιους σαν και δαύτον»

Μια άγνωστη ιστορία στο εύρη κοινό έφερε στο φως η σελίδα «Κυπριακός Χρονογράφος», όπου περιγράφει τα κατορθώματα του Τάσου Ισαάκ όταν υπηρετούσε την  θητεία του στην Εθνική Φρουρά.   

Ο νεαρός τότε Τάσος Ισαάκ σε ηλικία 18 ετών και αφού υπηρετούσε στο στρατό, σε μονάδα πεζικού στην Δερύνεια διατηρούσε υψηλό αγωνιστικό φρόνιμα αλλά και αξιοθαύμαστο θάρρος.  Συγκεκριμένα, μια μέρα όταν έκανε σκοπιά απέναντι από τουρκικό φυλάκιο, οι τούρκοι στρατιώτες ξεκίνησαν τα «πειράγματα», γιουχάροντας τον με βρισιές και αισχρές χειρονομίες.  

Την επόμενη μέρα, τα ξημερώματα ο νεαρός Τάσος είχε το σχέδιο του σε εφαρμογή. Αποφάσισε λοιπόν, να περάσει την νεκρή ζώνη, να μπει στο τουρκικό φυλάκιο και να κατεβάσει από τον ιστό την τούρκικη σημαία. Ημίγυμνος, έχοντας στην κατοχή του μόνο το μαχαίρι του, εκτέλεσε το παράτολμο σχέδιο του χωρίς να ειδοποιήσει κανένα, πιάνοντας στον ύπνο τους τούρκους φρουρούς.

Στην συνέχεια έκαψε μπροστά στα μάτια των σκοπών την σημαία τους γιουχαΐζοντας τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πρόβλημα στα Ηνωμένα Έθνη και ο διοικητής του οργισμένος ανέφερε πως θα τον στείλει στρατοδικείο.

Συγκεκριμένα ο Τάσος του απάντησε «Εσύ δεν θα με στείλεις γιατί είσαι Κρητικός», εννοώντας στο στρατοδικείο και τότε ο διοικητής του απευθυνόμενος προς τα υπόλοιπα στελέχη είπε   «αν είχα χίλιους σαν και δαύτον. Τέτοιους άντρες θέλω. Είσαι δυνατός και παλικάρι, 30 Τάσους να είχε η Κύπρος, δεν θα τολμούσε να πατήσει ούτε ένας Τούρκος σε τούτο το νησί».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top