ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Η Κύπρος δεν είναι μόνη έναντι των τουρκικών κινήσεων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Η Κύπρος δεν είναι μόνη έναντι των τουρκικών κινήσεων

Oι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν είναι ενθαρρυντικές, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα επόμενα βήματα θα αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς. Στο παιγνίδι της Τουρκίας, η Κύπρος δεν είναι μόνη, καθώς έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ και φιλικών κρατών, είπε.

  
 «Η Τουρκία, όχι μόνο εμμένει στη διαχρονικά αδιάλλακτη και άτεγκτη στάση της, αλλά κλιμακώνει και επικίνδυνα την ένταση, μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων και παράνομων ενεργειών της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
  
 Συνέχισε, λέγοντας ότι οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια υλοποίησης των μεγαλεπήβολων στόχων της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο και έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα συμφέροντα των Τορυκοκυπρίων.
  
 Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετούνται και τα σχέδια των κατοχικών δυνάμεων για το άνοιγμα του περίκλειστου τμήματος της πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση, αλλά και το αίτημα του κ. Ακιντζί για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε.
  
 Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, αυτές οι κινήσεις και προτάσεις φανερώνουν τους πραγματικούς στόχους της Άγκυρας, καταδεικνύουν τον βαθμό ελέγχου που ασκεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα  και δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.  
  
 Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «η πλευρά μας έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει εποικοδομητικά στις όποιες προσπάθειες. Μένει ωστόσο να δούμε αν οι τελευταίες εξελίξεις θα παραγάγουν ουσιαστικά αποτελέσματα ή αν θα αποδειχθούν ακόμα μια κίνηση τακτικισμού και δημοσίων σχέσεων από μέρους της τουρκικής πλευράς».
 
 Παράλληλα, είπε ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια που γεννά η τουρκική αδιαλλαξία δε θα καταφέρουν να μας μετατοπίσουν από το διαχρονικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, συμβατής με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  
 Συμπλήρωσε ότι οι τελευταίες παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. «Όμως, σε αυτό το παιγνίδι της Τουρκίας, δεν είμαστε μόνοι: έχουμε τη στήριξη της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων μας, γειτονικών φιλικών κρατών και όχι μόνο» συμπλήρωσε.
  
Απευθυνόμενος προς τους αποδήμους, είπε ότι «πάνω απ’ όλα, έχουμε εσάς, προασπιστές των δικαίων μας και φορείς των μηνυμάτων μας προς τις κυβερνήσεις και κοινωνίες των χωρών, όπου διαβιείτε και μετέχετε ως αξιόλογα μέλη».
  
 Ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι «ως σύνολο η διεθνής κοινότητα μας απογοητεύει με την πρακτική των ίσων αποστάσεων και των δύο μέτρων και δύο σταθμών», συγκρίνοντας την αντίδραση της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στην περίπτωση της Ουκρανίας με τη στάση του διεθνούς παράγοντα έναντι της Κύπρου. 
 
Αναφέρθηκε παράλληλα σε «χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, όταν ενώ κατά τα άλλα βρισκόμαστε εν μέσω μιας νέας προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου εντός τής κυπριακής ΑΟΖ».
  
 «Κάτω από αυτές δε τις συνθήκες, πώς να μην υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτήματα σε σχέση με το αν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να εμπιστευτούμε τη διεθνή κοινότητα να εγγυηθεί την επόμενη μέρα της λύσης». Για αυτό, συνέχισε, θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή «να προσέξουμε το περιεχόμενο καθαυτό της λύσης» είπε.
 
Είπε ότι προκαλεί τη νοημοσύνη όταν αντί στο τραπέζι να ζητούμε επιστροφή των δικών μας περιουσιών και των προσφύγων μας στα σπίτια τους, να υπάρξει ανοχή για προτάσεις διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, ώστε όπως είπε, να πάρει η Τουρκία περισσότερα.
 
 Ο κ. Συλλούρης είπε εξάλλου ότι είναι γνώστης των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι της διασποράς, λέγοντας πως «πίσω από τη βοήθεια που τόσο απλόχερα μας προσφέρετε, κρύβονται θυσίες και αυταπάρνηση». Όλοι εσείς αποτελείτε πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο μας και λειτουργείτε ως οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις χώρες διαμονής σας, πρόσθεσε.
  
 Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους της διασποράς, διαβεβαιώνοντάς τους πως έχουν αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε βήμα και προσπάθειά τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top