ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν «εκδίδει» τους ύποπτους για τη δολοφονία της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου το ψευδοκράτος

Δεν «εκδίδει» τους ύποπτους για τη δολοφονία της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου το ψευδοκράτος

 Το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να διώξει και να προσαγάγει σε δίκη τους υπόπτους για τη δολοφονία της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να παράσχει το απαραίτητο μαρτυρικό υλικό και να παρουσιάσει μάρτυρες ενώπιον «δικαστηρίων», αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στο Στρασβούργο, με την οποία απορρίπτεται παράλληλα η ενδεχόμενη «έκδοσή» τους στις κυπριακές αρχές.

Το τουρκικό σχέδιο δράσης που υποβλήθηκε στο Τμήμα Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ αναφέρει ότι οι πέντε από τους έξι υπόπτους είναι «πολίτες» του ψευδοκράτους και ο έκτος είναι Τούρκος πολίτης. Για τους πέντε πρώτους γίνεται επίκληση μιας «νομοθεσίας», βάσει της οποίας οι κατοχικές αρχές μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση της «έκδοσης» όταν πρόκειται για «πολίτες» του ψευδοκράτους.

Όσον αφορά τον Τούρκο πολίτη, αναφέρεται ότι το «δικαστήριο» έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει υποθέσεις εγκλημάτων «τα οποία διαπράχθηκαν εκτός ‘τδβκ’ αλλά στο νησί της Κύπρου» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να «εκδοθεί».

«Εξετάζοντας, συνεπώς, τα αιτήματα έκδοσης η αιτιολογημένη απάντηση των αρχών της ‘τδβκ’» όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος «συνάδει με τα απαραίτητα ατομικά μέτρα στη βάση της απόφασης του Δικαστηρίου» προστίθεται.

Σύμφωνα με την επιστολή της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει εντοπίσει οποιεσδήποτε ελλείψεις στη «νομοθεσία» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη για την υιοθέτηση γενικών μέτρων.

Όσον αφορά τους αιτητές, που είναι συγγενείς των δολοφονηθέντων, αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που επιδίκασε το ΕΔΑΔ, ύψους 69.500 ευρώ, καθώς και άλλα έξοδα  κατατέθηκαν στον λογαριασμό τους, ενώ υπήρξε επικοινωνία με τους κληρονόμους ενός εκ των αιτητών που απεβίωσε.

Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη) είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η μείζονα σύνθεση του ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης από τη Λευκωσία στην υπόθεση Γκουζέλγιουρτλου. Ταυτόχρονα, οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι η Άγκυρα παραβίασε τις σχετικές

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top