ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνας ΥΠΕΞ για Τουρκία - «Η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο» - Ξεκάθαρη θέση για την Κύπρο

Έλληνας ΥΠΕΞ για Τουρκία - «Η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο» - Ξεκάθαρη θέση για την Κύπρο

“Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι ξεκάθαρο η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί”, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "δεν θα την ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο".

Σχολιάζοντας το περιστατικό όπου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι τα σύνορα κάθε κράτους καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και όχι από χάρτες που παρουσιάζονται για επικοινωνιακούς λόγους.

“Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα πόσο μάλλον με φωτογραφίες, οι παραβατικές ενέργειες απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Οι απόψεις της Τουρκίας είναι η μειοψηφία του ενός, απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση ξανά της περιοχής, ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν”, είπε ο κ. Δένδιας και κάλεσε την Άγκυρα να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Αναφορικά με το πρόσφατο διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο Πρέσβη σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι προϋπόθεση συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του είναι να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης, κάτι στο οποίο δεν βοηθά η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας.

“Δεν θα συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων. Εάν η Τουρκία συνεχώς δημιουργεί προβλήματα τι πλαίσιο συνάντησης να φτιάξουμε;” διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στην οποία του ζήτησε πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Β. Μακεδονία θα πρέπει να πιεστεί να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία.

“Διακρίνω μια προσπάθεια να την εφαρμόσουν αλλά και αντιστάσεις. Ο κ. Ντιμιτρόφ με διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία, όμως αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε και θέλουμε να το δούμε”, κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top